Engleskinja i Holanđanin izgradili sebi dom u Bešenovačkom Prnjavoru!

0
2059

Ukoliko ovog leta tražite beg od gradske vreve i užarenog asfalta, a zaobišli biste popularne turističke destinacije, pođite sa nama na jedno skriveno mesto koje na zanimljiv i originalan način spaja prirodu, umetnost, kosmopolitski duh i ukuse Balkana. Dobro došli u Balkan Retreat!

Reč je o malom održivom domaćinstvu koje je smešteno u blizini Bešenovačkog jezera, na obodu Nacionalnog parka Fruška gora, a koje je specifično kako zbog samog koncepta, tako i zbog atmosfere i ambijenta koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. U pitanju je prostor namenjen rezidencijalnim projektima umetničkih trupa iz Srbije i inostranstva koji nudi smeštaj, gostoprimstvo, priliku za kreativan rad i izražavanje, ali i ukusnu organsku hranu koju uzgajaju i pripremaju sami domaćini – tridesetpetogodišnja Vivien iz Londona, koja je srpskog porekla, i četrdesetogodišnji Holanđanin Kalki.

Na pitanje kako su došli na ideju da pokrenu Balkan Retreat, Vivien i Kalki, koji se inače bave dramskim umetnostima, otkrivaju da su svojevremeno imali svoju pozorišnu trupu, koja je vrlo uspešno nastupala na pozorišnim festivalima po Evropi. No, kako su u to vreme živeli u Londonu, nisu imali ni vremena ni prostora da se ozbiljno posvete novim projektima, što im je kao vrlo svestranim ličnostima i velikim kreativcima nedostajalo. Gužva života u velikom gradu probudila je u njima želju da stvore jednu malu skrovitu oazu samo za sebe. Tako su odlučili da dođu u Srbiju, pošto je njena mama iz Vršca, ali su ubrzo shvatili da ukoliko žele da borave tu duži period, taj ušuškani kutak u prirodi mora biti namenjen i drugim ljudima.

Tako su došli na ideju da organizuju malo seosko domaćinstvo, u sklopu koga poseduju voćnjak i gaje stoku, ali i začinsko bilje i organsko povrće od koga kasnije prave razne specijalitete koje sa zadovoljstvom služe svojim gostima.

Što se tiče same organizacije i podele posla, Vivien i Kalki imaju jasan dogovor. Dok ona drži časove engleskog jezika i vodi celu priču, Kalki, koji je po zanimanju glumac, zadužen je za sve popravke, ali i za gastronomski užitak gostiju pošto je on taj koji priprema hranu. Kreativni, radoznali i posvećeni, njih dvoje udruženim snagama sami održavaju i vode računa o celom domaćinstvu, trudeći se da ništa ne prepuštaju slučaju, kako bi svaki segment boravka kod njih bio čist užitak.

Za sada na raspolaganju imaju dva apartmana namenjena svim ljubiteljima etno turizma koji žele tu da provedu vikend ili mini-odmor, ali i mladim profesionalcima iz sveta kulture i kreativnih industrija koji vole da borave i stvaraju u prirodi. Zahvaljujući činjenici da se u dvorištu samog domaćinstva nalazi letnjikovac, a da je tu i studio za radionice i druge kulturne sadržaje, ovaj prostor nudi razne mogućnosti, kako za rad, tako i za uživanje, pa ne čudi što privlači toliko ljudi iz celog sveta.

Vivien i Kalki ističu da su do sada ugostili ljude iz preko 20 zemalja, uključujuči i Kongo! Tako je, između ostalih, kod njih jednom prilikom boravila i grupa klovnova, što je, prema njihovim rečima, bilo jako zabavno iskustvo, a nedavno je upravo u Balkan Retreat-u održana i filmska rezidencija u saradnji sa filmskim festivalom „Najkraći dan“. Ipak, domaćini ističu da su najviše ponosni na svoj godišnji Kurs permakulture, budući da se u svom domaćinstvu i sami vode njenim principima. Oni napominju da je ovaj kurs ponovo planiran za početak septembra ove godine i da će biti realizovan na engleskom jeziku.

Domaćini objašnjavaju da je Balkan Retreat idealan za ljude koji ne vole mesta koja su puna turista i suvenirnica, već koji žele da iskuse atmosferu pravog srpskog sela i ruralnog života u Vojvodini. „Oni uživaju u tišini, mirisu cveća i crvrkutu ptica, što nije lako pronaći ovih dana”, navode domaćini. Osim toga, ovo domaćinstvo okruženo je mnogim znamenitostima i prirodnim lepotama, pa tako u blizini možete posetiti jedan manastir, krenuti nekom od pešačkih staza u istraživanje okoline ili, što je posebna poslastica, otići na Bešenovačko jezero, odnosno Beli kamen, kako ga lokalci zovu: „Tirkiznoplave boje i prostrane plaže, ovo jezero je prava lokalna atrakcija, i to na samo sat vremena vožnje od Beograda”, otkrivaju domaćini.

Ono što je glavni kvalitet ovog mesta jeste to što se domaćini trude da svojim gostima priušte iskustvo i kvalitet koji i sami imaju na svom posedu, budući da na istom žive. To prvenstveno podrazumeva zdravu, organsku hranu koja je gajena po etičkim principima. Tako, recimo, domaćinska gozba u Balkan Retreat-u podrazumeva pečeno pile, grilovane šampinjone i povrće, te krompir pečen u rerni, serviran uz razne salate iz njihove bašte i domaći puter od kikirikija! Akcenat je na povrću, raznovrsnim i bogatim aromama i pažljivo odabranim, zdravim sastojcima. Kako domaćini ističu, osim kikirikija, sve ostalo je lokalno i sezonsko. „Nismo sto posto održivi, ali radimo ono što možemo, što je dobro i za nas i za planetu.”

Da je reč o vrlo strastvenim ljudima punim zanimljivih ideja govori i činjenica da Kalki voli životinje, dok Vivien uživa u bavljenju biljkama i baštom, jogi, plivanju, trčanju i pisanju poezije i proze. Dok završavamo razgovor, Vivien otkriva da trenutno piše knjigu za decu, o devojčici koja napušta majku koja vodi užurban život u gradu kako bi živela sa bakom u divljini, dok Kalki želi više da se uključi u rad lokalnog pozorišta i poveže sa glumcima iz Beograda. Stoga, ukoliko želite da ih upoznate i spoznate zadovoljstvo jednostavnog života u dosluhu sa prirodom, znate gde možete da ih pronađete.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Marija Arsić Milosavljević/ foto: Nađa Kastratović)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here