Mlada Mitrovica, Nova DSS i DVERI osuđuju izjavu odbornice Nataše Zec

0
1250

Više stranaka i udruženja čiji odbori deluju na području Grada Sremska Mitrovica dalo je svoje saopštenje u vezi poziva odbornice udruženja “Grad za sve nas” Nataše Zec,  da Marko Perković Tompson održi svoj koncert u Sremu.

“Gradski odbor Dveri u Sremskoj Mitrovici osuđuje nastup odbornice, u Skupštini grada Sremske Mitrovice, pošto isti dira u osećanja i rane građana ovog područija i cele Srbije. Nadamo se da je ovo bilo rečeno slučajem ili nepažnjom, ali za nas je ovako nešto apsolutno nedopustivo. Osoba koja je snimljena kako peva: ”Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara u Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila”, ne može da bude primer tolerancija i reciprociteta, ni da gostuje u Srbiji . Takođe nam je neshvatljiva pojava “građanskih” snaga, koje misle da je vređanje svega srpskoga ono što ih čini građanima. Svako ko se razume u istoriju i političke ideje, zna da su građansko i nacionalno nerazdvojni. Javno izvinjenje povodom ove izjave, uz preuzimanje i drugih vrsta odgovornosti je minimum, koji mi očekujemo od dotične odbornice i njene odborničke grupe”, ističe se u saopštenju GO Srpskog pokreta Dveri Sremska Mitrovica.

Takođe, i organizacija “Mlada Mitrovica” čiji je lider Žarko Babić izdala je saopštenje povodom ovog slučaja:

“Stav pokreta Mlade Mitrovice po pitanju nedavnog održanog, u najmanju ruku sramnog, govora za govornicom u skupštini grada od strane odbornice Nataše Zec je sledeći. Mi kao mlad pokret sa jasnim stavom da ćemo biti uvek na strani svojih komšija, sugrađana, najoštrije osuđujemo izneto mišljenje gde se poredi neuporedivo i pominje prezime jednog od najvećih srbomrzaca na ovim prostorima. Diplomatija je zasnovana na iznošenju objektivnih stavova više strana, a pošto je ova izjava bila subjektivna od strane odbornice, mišljenja smo da ona svoj posao ne radi na način na kakav bi trebala. Samim tim pozivamo nju da prihvati odgovornost za izrečeno i da ostavku na mesto odbornika skupštine grada. U slučaju da to ne učini, na potezu će biti GG „Grad za sve nas“ koja će zdravom logikom, isključiti odbornicu Natašu Zec iz svojih redova kako bi se ogradili od iznetog površnog mišljenja.” – navode u Mladoj Mitrovici.

Saopštenje je izdala i Nova DSS:

“Članstvo Gradskog odbora NDSS iz Sremske Mitrovice je sablažnjeno skandaloznom izjavom odbornice u Skupštini Sremske Mitrovice, Nataše Zec, o potrebi dovođenja u Kukujevce, ni manje ni više, no Marka Perkovića Tompsona, hrvatskog „glazbenika“ koji svojim radom promoviše ustaška zlodela i preti Srbima, šireći, u ionako šovinizmu sklonom hrvatskom društvu, malignu srbofobiju.

Kada takve pokliče čujemo od Ruže Tomašić ili Denisa Šešelja, te drugih hrvatskih frankofurtimaša, možemo sažaljivo da utvrdimo kako komšije nisu uspele da se izbore sa zloduhom ustaške prošlosti ni 80 godina nakon događaja iz „Jasenovca i Gradiške Stare“ o kojima bi odbornica Zec rado slušala Tompsonove stihove. No, kada od nekoga, plaćenog iz javnih sredstava da se bavi politikom u Srbiji, čujemo poziv ovoj blajburškoj narikači s nadimkom po američkom automatu, da nastupi u Kukujevcima, u kojima se, bežeći od ustaške kame sabralo ono što je preteklo, a bez ičega u svome zavičaju ostalo, nemamo pravo da samo konstatujemo skaradnost i neprimerenost.

Tada moramo da reagujemo najoštrije, zahtevajući od državnih organa da utvrde ima li elemenata krivičnog dela ili bar prekršaja za koje bi gospođa Zec mogla da pred zakonom odgovara. Ako to nije moguće, pozivamo Mitrovčane da gospođi Zec pokažu gađenje prema ideologiji koju zastupa.
Ako njoj sudbina njenih prezimenjaka iz Zagreba, Mihajla, Marije i njihove dvanaestogodišnje kćeri Aleksandre, pobijenih od pripadnika hrvatskog MUP-a, 7. decembra 1990, inspirisanih istom ideologijom koja nadahnjuje Tompsonove pesme, ne znači mnogo, nama, iz Novog DSS, je tragedija ove i stotina drugih srpskih porodica u Hrvatskoj izuzetno važna.

Zato nećemo dopustiti da se izjednačavaju pesme o srpskim kraljevima, oslobodiocima svih Južnih Slovena, antifašističkoj, regularnoj vojsci kraljevine Jugoslavije pod komandom generala Dragoljuba Mihailovića, sa onim bestijalnim kricima i pokličima koji veličaju Pavelića, Maksa Luburića i ostale ustaške zveri, čijih su se zločina gnušali čak i nemački i italijanski okupatori”, navodi se u saopštenju Nove DSS.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here