Igra autićima i dečji razvoj: KAKO VOŽNJA UTIČE NA DETE?

0
1193

Deca uče o svom svetu kroz igru, a vožnja autićima ima velike veze sa izgradnjom karaktera, ali i samopouzdanja. Dečaci su posebno privučeni svim igračkama koje imaju točkiće. Međutim, sve je više devojčica koje vole “da zakotrljaju” auto niz zamišljenu ili obeleženu stazu.

Dok deca voze automobile na akumulator ili guraju preko tepiha ili u dvorištu autiće, traktore i razne bagerčiće, oni zapravo imitiraju odrasle. Upravo ova igra imitiranja ima velike prednosti za mališane i njihov razvoj.

Automobili poboljšavaju finu motoriku deteta, a to su fizički pokreti kao što su posezanje, guranje, povlačenje, savijanje, ravnoteža i koordinacija. U suštini, deca uče od pomeranja stvari. Od najranijeg uzrasta posmatraju kako se igračke sporo ili brzo kotrljaju i uče kako da primene dovoljan pritisak da manipulišu smerom ili brzinom autića. Tako dete uči o sopstvenoj snazi.

Međutim, pored benefita koji dolaze u vidu razvoja motoričkih veština, treba napomenuti da igranje sa autićima i automobilima za vožnju može pomoći i u jačanju društvenog, fizičkog i emocionalnog razvoja deteta. Pročitajte.

Razvijanje finih motoričkih veština

Igra autićima pomaže u razvoju finih motoričkih veština deteta. Mališani mogu mnogo da nauče dok razvijaju koordinaciju ruku i očiju, kao i spretnost da koriste obe ruke dok nose, podižu, bacaju, guraju i vuku automobilčiće. Još jedan način da se poboljša koordinacija ruku je popravljanje automobila pomoću alata za igračke, na primer.

Vožnja automobila ili džipa na akumulator je još bolja za ovo iskustvo, jer je dete potpuno uključeno i postaje svesnije svog okruženja. Dok okreće volan, vežba da istovremeno koristi obe ruke. Ujedno, dete snosi ogromnu odgovornost dok vozi i upravo tako se stvara svest, oprez i kontrola i doživljava prava zabava. Jednostavno je – najlakše se pamte lekcije koje se prolaze kroz pustolovinu.

Fine motoričke veštine su neophodne, a dete ih razvija upravo doživljajem i eksperimentisanjem. Otkrivajući sopstvene sposobnosti, mališan se zabavlja i ujedno izgrađuje jedinstven pogled na život i svet oko sebe. Držanje i pomeranje autića unaokolo omogućava deci da drže olovku, koriste makaze, pa čak i da ušiju neki komad tkanine, ako ih to interesuje.

Kako igra autićima utiče na kognitivni razvoj?

Kognitivni razvoj se odnosi na to kako deca razmišljaju, istražuju i shvataju stvari. Poznato je da deca uče kako da koriste svoju maštu istražujući. Učenje zasnovano na igri gradi detetovo razumevanje sveta i njegove kognitivne sposobnosti. Prema tome, svaka igra automobilom je prilika da dete nauči nešto novo o prostornoj inteligenciji, logičkom rasuđivanju i kreativnom razmišljanju, i to u bezbednom okruženju.

Kroz igru uče da ih auto može odvesti od jednog mesta na drugo. Da je automobil stabilan jer ima četiri točka, kao i da svaki put ima svoja saobraćajna pravila. Takođe, tu je i otkrivanje naziva različitih tipova vozila. Stečeno znanje mališan će svakako “provežbati” i utvrditi u stvarnosti, kada na ulici spazi veliki autobus ili na gradilištu prepozna buldožer.

Deca takođe uče o uzroku i posledici kada se igraju automobilima. Razmatraju različite scenarije i rešavaju probleme. Zbog čega je došlo do sudara, ko ima prvenstvo prolaza, da li je brza vožnja dovela do skretanja sa staze? Odgovore na sva ova pitanja dete dobija iz prve ruke.

Igra autićima kao prozor u svet STEM obrazovanja

Da li ste već čuli za STEM obrazovanje? U pitanju je koncept učenja koji i te kako može da utiče na razvoj deteta. STEM je akronim koji se odnosi na nekoliko akademskih disciplina: Science (nauka), Technology (tehnologija), Enginnering (inženjerstvo) i Mathematics (matematika).

Kada se mališani igraju igračkama zasnovanim na STEM, kao što su autići, mogu da nauče o zakonima fizike, na primer. Automobili uče decu o putanji lansiranja sa polazne tačke, o udaljenosti, brzini, gravitaciji, težini i još mnogo toga.

Deca uče radeći, kroz iskustvo, a ne gledajući. Autići, kamioni i uopšte igračke prevozna sredstva pružaju mališanima idealnu priliku da kroz igru eksperimentišu i savladaju naučne osnove.

Razvoj komunikacijskih i jezičkih veština

Igranje sa automobilima, kamionima, avionima i drugim vozilima pruža savršenu priliku za vežbanje društvenih interakcija sa drugima. Dete može da razvija kreativnost i maštu i istovremeno uči kako da se izrazi i koje reči da koristi u razgovoru.

Mališani shvataju da je moguće da ceo automobil bude sastavljen od mnogo pojedinačnih delova. Potom otkrivaju njihove nazive i tako povećavaju svoj vokabular. Zamislite samo trogodišnjaka koji redom označava pojmove: točkovi, pojas, volan, vrata, prozori, gepek. Ujedno, savladavaju i neke osnovne koncepte kretanja i komandi kao što su: kreni/stani, brzo/sporo, gore/dole, uključeno/isključeno itd.

Uvek hrabrite svoje dete da izgovori ključne reči kao što su “kreni”, “ponovo”, “stop”. Kada ga podstaknete na ovaj način, kasnije će ono samo vežbati svoje komunikacijske i jezičke veštine.

Imajte na umu da deca uče po modelu, imitirajući reči i postupke odraslih oko sebe. Dakle, ako redovno trubite i vičete na druge vozače u saobraćaju, možete očekivati da će i vaš mališan učiniti isto dok se igra svojim autićima u dnevnoj sobi.

Razvijanje mašte

Deca prirodno imaju aktivnu maštu, a kada je reč o igračkama na točkovima, mogućnosti za igru su beskonačne. Autići i razna vozila pružaju mališanima priliku da smišljaju sopstvene priče ili da ponove scene iz svojih omiljenih TV emisija i crtanih filmova. Maštovita igra i imitacija im pomažu da shvate na koji način funkcioniše svet oko njih.

Koji automobil će pobediti u trci? Da li će vatrogasno vozilo stići na vreme da spasi macu s drveta? Koliko će bagera raditi na gradilištu? Dečja imaginacija može da kreira ove i još beskrajno mnogo drugih mogućih scenarija za avanturu.

Automobili i vozila istinski nude detetu priliku da se zabavi i pritom izgradi motoričke, kognitivne i društvene veštine. U igri mališani mogu da koriste maštu i kreiraju sopstvene avanture – dok se pretvaraju da voze, jedre, lete ili grade veliku garažu i auto perionicu. Potrebno je samo pronaći igračku koja odgovara detetovom uzrastu, nivou razvoja i interesovanjima i zabaviti se u igri sa sa svojim detetom. A sve je mnogo lakše kada znate da ono u tom procesu zaista uči i uživa.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here