EPILOG TUČE U CARSKOJ PALATI: Počelo suđenje Vlatku Tojagiću

0
12992

U petak je počelo suđenje protiv okrivljenih u tuči koja se pre nešto manje od  dve godine dogodila u Carskoj palati, u kojoj su teško povređeni policajac Vladimir Nedeljković,  koji u trenutku incidenta nije bio na dužnosti i Miroslav Manjoš,  čuvar u KPZ. Fotografija policajca unakaženog u ovoj tuči, tada je izazvala ogromnu pažnju javnosti.

Suđenje za ovaj akt vodi se protiv Vlatka Tojagića iz Laćarka, kao i protiv još šestorice okrivljenih. U međuvremenu Tojagić je počeo štrajk glađu, s obzirom na, kako tvrdi, očigledno odugovlačenje postupka protiv njega i ostalih okrivljenih. Do zaključenja ovog teksta nismo saznali da li je on taj štrajk, koji ulazi u treću sedmicu, prekinuo.

Tokom trajanja saslušanja, ispred zgrade Palate pravde, skupilo se stotinak prijatelja Vlatka Tojagića i okrivljenih, kako bi im dali podršku. Po izjavama nekih od prisutnih koji su želeli da ostanu anonimni, većina je došla iz Laćarka, ali podršku su svojim prisustvom dali i poznanici iz Novog Sada, Rume, Šapca i drugih mesta. Svi oni očekuju od suda da najzad počne suđenje kako bi se utvrdila prava istina o događaju od pre dve godine i, kako navode, ubeđeni su da zvanične institucije (policija, pravosuđe) pokušavaju da svu krivicu svale na okrivljene, umanjujući činjenicu da je povređeni policajac sam izazvao incident svojim bahatim ponašanjem i pokušajem reketiranja zakupca kafića, Vlatkovog brata Nebojše Tojagića.

Od Nade Tojagić, majke okrivljenog Vlatka, dobili smo izjavu u kojoj navodi:

Samo zato što je branio svoj lokal i zaposlene u njemu, samo zato što je jednom udario Nedeljkovića koji ga je ucenjivao, moj sin leži u zatvoru dve godine i podignuta mu je optužnica za pokušaj ubistva. Da li se neko pitao šta je taj policajac tražio u tom lokalu izazivajući tuču. Mali je ovo grad i svi dobro svakog poznajemo. Ne kažem da je moj sin anđeo, ali neka se neko zapita čime se bavi taj nazovi policajac krijući se iza uniforme. Ja kao roditelj ne mogu i neću ćutati, makar me ova očigledna nepravda ubila.”

Nezvanično saznajemo da okrivljeni traže da se brane sa slobode, kao i da se utvrde dokazi koji po njima ne odgovaraju činjeničnom stanju od te večeri. Prvenstveno se to odnosi na jednog od pritvorenih koji tvrdi da te večeri nije ni bio u kafiću Carske palate, što se navodno vidi i na snimcima nadzornih kamera.

Ipak, i pored toga, on i dalje leži u pritvoru.

Šta je od svega ovoga tačno, na sudu je da utvrdi. Do sada nije bilo nikakvog zvaničnog saopštenja iz mitrovačke Palate pravde niti se iko iz Policijske uprave obratio novinarima kako bi odgovorio na optužbe vezane za  odugovlačenje postupka i postupanje prema okrivljenima.

(Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here