ERDEVIK – ušuškan u Frušku goru! PRELEPO MESTO, A ODUMIRE!

1
8931

Ako nekome mestu u Sremu može da se pozavidi na prirodnoj lepoti, onda je to svakako Erdevik u šidskoj opštini. Opasan sa fruškogorskom šumom, plodnim oranicama, voćnjacima i vinogradima naselje se uzdiže do 140 metara nadmorske visine.

Rimljani su ovom malom sremskom mestu koje je desetak kilometara udaljeno od granice sa Hrvatskom, ostavili značajne spomenike, a centar sela krase drvoredi platana stari preko 115 godina.

Erdevik je davne 1935. godine imao 5100 stanovnika, to je najveći broj koji beleži. Danas je u njemu oko 2500 stanovnika, i ovde kao i u ostalim manjim sredinama, mladi odlaze u potrazi za poslom, boljim životom.- priča Zoran Mašić predsednik Saveta MZ Erdevik.

Posle Drugog svetskog rata formirano je Poljoprivredno preduzeće “Erdevik“, koje je posedovalo oko 400 hektara vinograda i dva vinska podruma kapaciteta 1000 vagona vina. Ali vreme tranzicije uništilo je ovo preduzeće o kojem Erdevičani pričaju sa setom. Vino koje je nekada bilo simbol ovoga kraja, svelo se da ga sada proizvode na samo 200 hektara.

Imamo oko 30 hektara zasada pod borovnicom, negde preko 70 h sa trešnjom, to su novi proizvođači koji su se pojavili. Njihovim dolaskom i stalnom potrebom za radnom snagom, kod nas je cena dnevnice skočila, i ona iznosi 225 dinara na sat.– priča prvi čovek sela.

Malo je onih koji putuju svakodnevno na posao, ali su to mahom žene koje su zaposlene u obližnjem Šidu ili u nekom pogonu u Sremskoj Mitrovici, uglavnom se svi pretežno bave poljoprivrednom proizvodnjom. Najava da će se u ovom mestu pojaviti prva investicija, naišla je na oduševljenje meštana, koji vide spas sela.

Očekuje se da bi prvi radovi na izgradnji hale za proizvodnju testenina i začina, mogli da počnu krajem leta, u prvoj fazi posao bi dobilo oko 60 radnika, dok se kao krajni broj spominje cifra od 150. Za nas bi ovo značilo mnogo, mlade bi zadržali, a onda bi nam se povećao i natalitet.– nada se Mašić.

Na jesen u Osnovnu školu “Sava Šumanović“, u prvi razred krenuće 36 prvaka, što je znatno veći broj nego 2018, kada je bilo 26 prvačića. Nastava se odvija i na slovačkom jeziku, jer u selu živi oko 30 odsto Slovaka.

Međutim, i oni odlaze iz sela. Jedan deo njih ode u Slovačku da bi zaradio, dok se drugi zadrže. Od ukupno 1300 kuća, imamo oko 200 praznih. Najjeftinija kuća sa okućnicom može da se kupi za 5000 evra, a najskuplja za 25000 evra. Ali, slaba je zainteresovanost. – tvrdi Zoran.

Draž mestu daju i četiri crkve, pravoslavna koja je izgrađena davne 1804. godine, katolička župna crkva koja je građena 1890. godine, slovačka evangelistička koja datira iz 1902. godine i baptistička.

Erdevik ima tri jezera, Moharač koje je najveće i prostire se na 65 hektara, Bruje na površini od 16 hekata i Banja koje su stvorili rimski graditelji, ali na žalost nisu iskorišćena dovoljno u turističke svrhe.

Nekada se ovde prodavalo po 150 dnevnih dozvola, ali zbog malog ribljeg fonda i pecaroša nema. – tvrdi Zoran.

(Smiljka Kostić)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here