Evo kako da povećate vrednost svoje nekretnine

1
732

Kada razmišljate o prodaji kuće ili stana, želite da budete sigurni da dobijate najbolju moguću cenu. Da biste to uradili, morate preduzeti korake da poboljšate vrdnost svoje nekretnine. 

Naravno da cena nekretnine delom zavisi i od komšiluka, dela grada gde se nalazi, blizini potrebnih institucija, i na to ne možete uticati, ali zato postoji jedan aspekt na koji možete. Čak i ako ne planirate da  prodate uskoro, ulaganje u vaše nekretnine može se isplatiti na duge staze. 

Evo nekoliko saveta za poboljšanje vrednosti vašeg doma.

Potrudite se da spoljašnjost izgleda lepo

Prvo što će potencijalni kupci videti kada stignu u vaš dom je eksterijer, ako prodajete kuću ili vikendicu. Važno je ostaviti dobar prvi utisak fokusirajući se na privlačnost vašeg doma. Ovo uključuje stvari kao što su uređenje dvorišta, izgled ulaznih vrata i prozora.

Razmislite o dodavanju šarenog cveća ili biljaka u svoje dvorište i obrezivanju svog zaraslog grmlja ili drveća. Svež sloj boje na vašim ulaznim vratima takođe može imati veliki uticaj. Uverite se da su vaši kućni brojevi i poštansko sanduče lako čitljivi i razmislite o dodavanju spoljašnjeg osvetljenja kako biste istakli najbolje karakteristike.

Poboljšajte kuhinju

Kuhinja je jedna od najvažnijih prostorija u kući kada je u pitanju vrednost nekretnine. Ako je vaša kuhinja zastarela ili joj je potrebna popravka, razmislite o ulaganju u renoviranje. Ovo može uključivati nove radne ploče, uređaje ili ormare i krečenje. Čak i mala popravke poput novih polica ili svežeg sloja boje mogu napraviti veliku razliku.

Kada renovirate svoju kuhinju, važno je odabrati opcije koje su i funkcionalne i moderne. Razmislite o zameni starih uređaja sa novijim, energetski efikasnijim modelima i odabiru izdržljivih materijala za vaše radne ploče koji se lako čiste.  

Ako su vaši ormari u dobrom stanju, ali im je potrebno samo osveženje, razmislite o farbanju ili zameni metalne galanterije. Dodavanje dodatnog osvetljenja, kao što je osvetljenje ispod ormarića, takođe može učiniti da vaša kuhinja bude svetlija i privlačnija.

Renovirajte kupatilo

Kupatilo je još jedna prostorija u kojoj mala unapređenja mogu imati veliki uticaj. Razmislite o zameni starih uređaja, ili postavljanju novih pločica ili podova. Ako imate malo kupatilo, razmislite o dodavanju ogledala kako biste stvorili iluziju više prostora.

Kada renovirate svoje kupatilo, uzmite u obzir stil ostatka vašeg doma. Moderno kupatilo nalik banji možda nije najbolje za tradicionalni dom. Izaberite neutralne boje za pločice i opremu i uverite se da je sve u dobrom stanju. Zamena baterija na kadi ili dodavanje nove slavine takođe može učiniti da se vaše kupatilo oseća luksuznijim.

Dodajte još prostora za skladištenje

Jedna stvar koju mnogi kupci traže je dosta prostora za skladištenje. Ako vaš dom nema dovoljno prostora za skladištenje, razmislite o dodavanju polica, ugradnih ili plakarskih organizatora. Ovo može biti relativno jeftin način da dodate vrednost svom domu.

Kada dodajete prostor za skladištenje u svoj dom, uzmite u obzir potrebe potencijalnih kupaca. Dodavanje dodatnih polica u mali ormar ili ugradnja police za knjige može biti odličan benefit za porodice kojima je potrebno još prostora. Razmislite o dodavanju ostave u kuhinji ili u garaži kako biste svoj dom učinili privlačnijim kupcima.

Zamenite stare podove

Ako vaš dom ima stare ili dotrajale podove, razmislite o tome da ih zamenite nečim modernijim. Podovi od punog drveta su popularan izbor, ali mogu biti skupi. Razmislite o pristupačnijim opcijama kao što je laminat koji može izgledati jednako dobro uz manju cenu.

Kada birate pod za svoj dom, uzmite u obzir i stil i izdržljivost. Podovi od punog drveta su klasični i bezvremenski, ali se lako mogu izgrebati ili oštetiti. Laminatni podovi mogu oponašati izgled drveta bez teškog održavanja i dodatnih troškova. Razmislite o neutralnim bojama i dezenima koji će se svideti širokom spektru kupaca i uverite se da je vaš pod pravilno postavljen kako biste izbegli bilo kakve potencijalne probleme u budućnosti.

Okrečite u neutralne boje

Jedan od najlakših i najisplativijih načina da ulepšate svoj dom je farbanje. Svež sloj boje može učiniti da se sobe čine svetlijim i privlačnijim, i može pomoći da se sakriju bilo kakve nesavršenosti na zidovima. Prilikom odabira boja, važno je odabrati neutralne boje koje će se dopasti širokom spektru kupaca.

Neutralne boje poput bež, sive i bele mogu učiniti da soba bude prostranija i mirnija. Izbegavajte jarke, smele boje koje mogu biti previše napadne za potencijalne kupce. Ako želite da dodate boju celom enterijeru, razmislite o tome da je dodate kroz detalje kao što su jastuci ili umetnička dela.

Prateći ove savete, možete povećati vrednost svog doma i učiniti ga privlačnijim potencijalnim kupcima. Bez obzira da li planirate da uskoro prodate ili samo želite da investirate u budućnost svog doma, ova unapređenja se mogu isplatiti na duge staze. Ne zaboravite da izaberete ono što je funkcionalno i moderno i što će se svideti širokom spektru kupaca.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Jovana Grubanović)

1 COMMENT

  1. Promeniti stolariju, prozore, a posebno ulazna vrata. To dosta diže cenu, psoebno ako se radi o PVC stolariji, ona je danas popularna. Ako ništa više barem prebrisati prozore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here