Evo ZAŠTO su Mitrovčani PONOSNI na svoju Medicinsku školu: Vredi „TRI CAREVA GRADA“!

0
1642

Učenici Srednje medicinske škole „Draginja Nikšić“ u Sremskoj Mitrovici, osnovane davne 1959 godine, koja je, u prvoj generaciji, kada joj je direktor bio i čelnik ovdašnje bolnice, dr Laza Lazić, iznedrila 26 medicinskih sestara, u međuvremenu, postala je jedna od najboljih škola, ne samo u Vojvodini i Srbiji, već i u regionu.

Upravo su se, kažu ponosno direktor Đuro Maričić, vredni i uspešni direktor, i predagog Tatjana Vulin i psiholog Sanja Čubrić, vratili njihovi đaci koji su, po ko zna koji put, postali prvaci države u pružanju prve pomoći u konkurenciji 30 medicinskih škola.To je, samo jedno od više stotina uzdarja, svedočanstva učenika i njihovih profesora, u holovima, zbornici, kancelarijama direktora, njegovih sardanika, u sjajno opremljenim kabinetima.

U školi rade 103 profesora, uz stalno angažovanje u nastavi bar desetak vrhunskih lekara, specijalista iz sremskomitrovačke bolnice. U lepom školskom zdanju, površine oko 4000 kvadratnih metara, sve je funkcionalno uređeno od rada u kabinetima i učinicama, do udobnog prostora za predah đaka kao retko gde. Čak 100 učenika ima boravak u obližnjem internatu. Ovde se školuju budući farmaceutski, fizioterapeutski, laboratorijski tehničari medicinske sestre-tehničari, ginekološko akušerski tehničari, zdravstvene sestre i negovatelji. Đaci stižu, osim iz Srema i drugih delova Vojvodine, od Šida, Beočina do Bačke Palanke, Ruskog Krstura…

U školi je, danas, 682 učenika, a svojevremeno je bilo 1100 i više. Škola je, u kvalitetu nastave, po mnogim pokazateljima, uzdarjima i uspesima đaka tokom školovanja, ali i kasnije, uspela da postane ponos srpskog zdravstva, ali i obrazovanja i vaspitanja. U učeničkom domu radi dosta osoblja, koje je radilo u školi, pa je ta spona jako važna i za đake, njihove roditelje i zaposlene u kolektivu.

Složan, stručan, odgovoran, posvećen rad zaposlenih, sa pedagogom i psihologom i drugim službama škole, na čelu sa direktorom Đurom Maričićem, ne daje samo valjane rezultate u nastavi, već i u sjajnoj komunikaciji i razumevanju sa roditeljima.

Ta spona, koja je, zaista, divna, čvrsta i iskrena veliko je bogatstvo ove škole iz koje pola učenika odlazi na studije, najviše na fakultete poput medicinskog, stomatološkog, farmaceutskog, zdravstvene nege, ali i na društvene fakultete poput prava, književnosti i sociologije. Konkurencija za upis je velika, pa nam stižu najbolji đaci, koji postaju značajni, ali i čuveni u zdravstvu, ne samo u Srbiji. Divno je biti deo ovog kolektiva.

Profesorka srpskog jezika i književnosti, živi je svedok, svakodnevno, da ovdašnji đaci odlično uče i druge predmete, osim medicinskih, i stiču značajno šire obrazovanje i kulturu, što u budućem životu, kako narod kaže, „vredi tri careva grada“. Roditelji imaju samo reči hvale. To su nam posvedočili i oni koji su stigli iz Bačke Palanke, koji, u najraćem, poručuju:

Ovo su div junaci vaspitanja, obrazovanja, ali i osećaja za svake dete i svakog čoveka.

Đaci škole, pre svega farmaceutski tehničari, velike rezultate postižu i na takmičenjima iz preduzetništva, spremaju se, tako, u svakom pogledu, za buduće zanimanje. 

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(V. Mitrić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here