Srem na udaru „arheološke mafije’’: ZLATNU GROZNICU IZAZVAO AVARSKI POJAS

0
6906

Metal detektorima „divlji arheolozi“ i dalje vršljaju Sremom, tražeći metalne predmete, posebno stari novac, a najveći deo njih se nada da će imati sreće da naleti na zlatnu kacigu, kakve su otkrivene u Berkasovu i na Gomolavi kod Hrtkovaca, te na avarski, ili neki drugi zlatni pojas, kakav je nađen u selu Divoš.

– Arheološki lokaliteti u Sremu su pod stalnom opsadom divljih arheologa. Šta oni sve pronalaze niko ne zna, jer te metalne predmete ne prijavljuju ni muzejima ni nama. Policija traga za ovim „stručnjacima“, međutim, i oni su promenili način rada, pa ih je teško uhvatiti na delu, mada nam građani prijavljuju „divlje arheologe“, ali, ako nije uhvaćen na terenu nemoćna je i policija i sud- naglašava Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomernika kulture u Sremskoj Mitrovici.

Najugroženiji arheološki reoni su od sela Berkasova do Dunava, takozvana sremska zaravan, gde su slučajno pronađene dve zlatne kacige iz rimskog doba, a koliko na tom platou ima još neotkrivenih arheološki predmeta niko ne može ni pretpostaviti. Međutim, po pričama pojedinaca, koji se razumeju u ovaj posao, mnogi su se ljudi obogatili istražujući metal detektorima pojedine lokalitete.

Šulaja kaže da se „arheološka mafija“ izveštila i da bira i vreme i mesto pretraživanja terena koje je policiji nedostupno.

Znam da je na udaru stari novac, da se na njemu dobro zarađuje, a imam i neka saznanja da na ovom području ima dosta metal detektora, međutim, da bi nekom bio oduzet detektor, mora biti uhvaćen na terenu u izvršenju krivičnog dela – kaže Šulaja.

U policiji potvrđuju da je u prethodnim godinama bilo oduzimanja metal detektora, ali samo privremeno. Trajno oduzimanje se može izvršiti samo u slučaju kada je sud izrekao takvu presudu.

Da se „arheološka mafija“ izveštila govore i primeri noćnih izlazaka na Gomolavu, Gradinu kod Bosuta, Belu crkvu kod Sremske Rače i druge lokalitete, koji su daleko od puteva i naselja, gde se detektorima otkriju mesta gde ima metala u zemlji, obeleže, a onda se dođe preko dana, bez detektora i obavi posao.

Ne traže oni srecijalno stari novac, već zlato, ali toliko su se izveštili da tačno znaju koliko vredi koji novčić, zavisno iz kog je perioda. Na taj način nestaje dragoceno arheološko blago, ali, ne vidim kako to za sada rešiti, posebno što je i zakon veoma blag u ovakvim slučajevima – smatra Šulaja.

U ataru sela Divoš, dva brata iz Čalme su 1992. godine metal detektorom našli avarski zlatni pojas ukrašen dragim kamenjem, težak 1,2 kilograma zlata. Pojas su prodali za 120.000 nemačkih maraka, međutim, posle šest godina sudskim putem je ovaj unikatni pojas, za koji se pretpostavlja da je pripadao avarskom kaganu Bajanu i da je iz šestog veka, vraćen muzeju Srema.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here