FRUŠKA GORA: Obnovljena deonica Grebenskog puta u šidskoj opštini

0
961

Radovi na delu Grebenskog puta, na teritoriji Opštine Šid, na Fruškoj gori, na zapadnoj strani, od manastira Đipša prema istoku, u dužini od sedam kilometara završeni su pre nekoliko dana. Reč je o delu saobraćajnice koja je žila kucavica Fruške gore, jer se prostire čitavom njenom dužinom od istoka ka zapadu. Duga je oko 45 kilometara i najvećim delom prolazi kroz šumu.

Kako je objasnio predsednik Opštine Šid Zoran Semenović nakon što planirani radovi budu završen kao i sa onim što je Pokrajinska vlada uradila do sad građani će dobiti putni pravac koji će uticati ne samo na brzinu putovanja, već i na druge oblasti života.

Do pre nekoliko godina niko nije vodio računa o tom putu, ali na sreću Igor Mirović je prepoznao značaj i mogućnosti koje se otvaraju njegovom obnovom – kazao je Semenović.

Grebenski put počinje sa zapadnom granicom Fruške gore, od puta Neštin – Vizić, potom preko izletišta Rohanj baza, Šišatovačke petlje, Crvenog čota, Ledinaca, Vrdnika, Iriškog venca, Banstola, sve do Sremskih Karlovaca.

Na tom putu je oduvek bilo puno vozila, ali od raspada Jugoslavije njegov značaja je postao još veći. Stanovnici Šida i Sremske Mitrovice ga pretežno koriste kako bi stigli do Novog Sada, dok građani iz Republike Srpske preko Šida dolaze u Srbiju – objasnio je Semenović.

Proteklih nekoliko godina Fruška gora je postala popularna među turistima i ljubiteljima prirode i sporta, najviše zato što je postala pristupačna za sve građane.

  • Pokrajinska vlada prepoznala je potencijal Fruške gore, kao i značaj ulaganja ne samo u seoske puteve, već i revitalizaciju putnih pravaca koji Srem povezuju s Novim Sadom, Vojvodinom, pa i ostatkom Srbije – naglasio je Semenović. – Osim toga, Grebenski put je bitan i za verski turizam, jer duž njega se nalaze manastiri poput Svete Petka, Privine glave, Đipše, ali i za pčelare koji iz svih krajeva naše zemlje donose košnice na Frušku goru kako bi proizvodili med od lipe, jedinstvenog kvaliteta u svetu.

S. Kovač

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here