Fruškoj gori preti ekološka katastrofa! ŠUME SE PRETVARAJU U ŠIKARU!

0
11461

Poslednjih nekoliko godina, zbog kritičnog stanja šuma u nacionalnom parku Fruška gora, planinarenje je postalo mučno i skoro nemoguće.

Činjenica koja sve najviše zabrinjava jeste što seča drveća traje godinama, a čini se da niko ne obraća pažnju na to – samo je iz godine u godinu situacija sve gora. Sada je došlo do kraja, što se jasno može videti na slikama: važna evropska planinarska trasa obuhvata i jedan deo fruškogorskih puteva, pa bi problem mogao da poprimi mnogo šire razmere.

Zato su fruškogorski ljubitelji planinarenja uputili važan apel javnosti u kojem kažu da je „planinarenje na Fruškoj gori postalo veoma mučno zbog ove strašne seče šume koja se sprovodi maltene na svakom njenom delu. Voleli bi kada bi nam neko odgovorio kakav je Nacionalni park Fruška gora, kada se ona toliko seče, a nijedno novo drvo se ne zasadi. Ko to dozvoljava?

Uz apel na društvenim mrežama mogu da se nađu i fotografije koje najbolje ilustruju to o čemu planinari govore, na kojima se vidi stanje planinarske staze od Popovice prema Kraljevoj Stolici, kao i planinarska staza prema Lazinom viru koja je ucrtana u evropski pešački put.

Zbog toga fruškogorski planinari u svom apelu javnosti pozivaju:

Preduzmimo nešto, jer sutra ćemo imati Frušku goru zaraslu u šikaru, bez ijednog drveta!“

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here