Gde otići na odmor u Srbiji?

0
1812

Da biste doživeli nezaboravan odmor i stvorili nezaboravne uspomene nije potrebno da putujete daleko i izdvajate mnogo novca. Posebno u vreme pandemije, kada je teško organizovati putovanje van granica, odmor u Srbiji nameće se kao najbolje i najjednostavnije rešenje. Srbija je zemlja bujne prirode, živih gradova i fascinantne istorije i tradicije, pa nije teško pronaći destinaciju koja će ponuditi ispunjen odmor.

Jezera za odmor u Srbiji

U nedostatku mora, poseban život na obalama srpskih jezera probudi se tokom letnjih meseci. Poneko lepo uređeno jezero možete naći u svim kutcima zemlje, od ljupkog Palića kraj Subotice do divljim zelenilom okruđenog Zavojskog jezera u blizini Pirota. Potrebno je samo odabrati ono koje vam najviše odgovara, spakovati suncobran i peškire i letnja zabave može da počne.

Ukoliko se zateknete u bajkovitim krajevima Tare, nezaobilazna destinacija je Perućac. Jezero neobične boje okruženo je ljupkim malim bungalovima koji izgledaju kao da potiče iz neke priče. Perućačko jezero danas se razvilo u jednu od najposećenijih letnjih destinacija, nudeći turistima sve draži odmora na vodi, poput kupanja, skakanja sa stene i vožnje čamcem.

Još jedna popularna jezerska destinacija nalazi se u blizini Velikog Gradišta. U pitanju je Srebrno jezero, koje je ime dobilo po neobičnom, srebrnksatom odsjaju svoje vode. Ona je jedan od razloga zašto je ovo mesto postalo toliko voljeno. Drugi razlog je veliki broj sadržaja i aktivnosti u kojim možete uživati ukoliko se odlučite za ovo mesto.

U predivnoj dolini Uvca nalazi se još jedno jezero čarobnog izgleda, Zlatarsko jezero. Svake godineono privlači veliki broj turista iz celog regiona i impresionira ih bistrinom svoje vode. Sjajno je mesto za kupanje, sportove na vodi ili vožnju čamcem po njegovoj staklastoj površini

Jezera za odmor u Srbiji ima još na desetine, pa ovim kratkim tekstom nismo ni izbliza iscrpili ovaj deo turističke ponude Srbije. Palić, Peskara, Zvorničko i Oblačinsko jezero samo su neka od mnogih koja su postala poznate turističke destinacije ili pretenduju da to budu.

Divčibare

Neverovatni pogled koji se pruža sa planinskih visova i vidikovaca, vijugave staze koje vode kroz gusto zelenilo i lekoviti vazduh: to je delić onoga što dočekuje turiste koji kao svoju destinaciju odabaru Divčibare. Već godinama je ova visoravan na planini Maljen jedno od najposećenijih mesta u zemlji.

Divčibare su interesantna turistička destinacija tokom cele godine. Leti, one mame posetioce prijatnim hladom svojih šuma. Sjajan su izbor za porodice sa malom decom, koje žele da uživaju u njihovom lekovitom vazduhu i prirodi. Takođe su često omiljeni izbor sportista i rekreativaca.

Kada zime uvek obilate snegom uviju Divčibare u beli pokrivač, one izgledaju još čarobnije. Danas su u gradovima prave snežne padavine veoma retke, što Divčibare čini divnim mestom na kom mališani mogu da uživaju u svim zimskim čarima i igrama. Odnedavno su Divčibare dobile i žičaru, kao i dve ski-staze, koje najviše odgovaraju mališanima koji tek uče da staju na skije.

Ova destinacija nalazi se na veoma dobroj geografskoj lokaciji i odlično je povezana s gradskim centrima Srbije, pogotovo sa glavnim gradom. Divčibare smeštaj je veoma pristupačan i lako ga je naći, što je još jedan od razloga zašto je ova visoravan doživela toliki turistički procvat. 

Odmor u banjama Srbije

Još od antičkih vremena, prostori današnje Srbije bili su poznati po neizmernom bogatsvu lekovitih voda, vazduha i blata. Tokom XIX doživaju veliki procvat, ali su tada još uvek služila isključivo kao zdravstvene ustanove. Danas su banje mnogo više od toga. Sem svojih lekovitih svojstava koje nude posetiocima koji putuju iz zdravstvenih razloga, one su postale i moderna i popularna turistička odmarališta.

Veliki je broj uspešnih banja u Srbiji. Neke od njih već su se razvile u renomirane turističke centre, dok su za neke druge najbolji dani tek pred njima. Najveća i najposećenija od svih njih je Vrnjačka Banja. Ukrašena predivnim cvetnim parkom i mnoštvom propratnih sadržaja, ona nije samo lečilište, već i izvrsna letnja destinacija uopšte.

Pod ruševinama drevnog Sokograda, danas se uzdiže veoma popularna Sokobanja. Mesto je gde se spajaju tradicija starih hamama i najmodernijih wellness centara. Tu posetioce čekaju brojni bazeni, slane sobe, parna kupatila i mnogo šta drugo.

U netaknutoj prirodi Fruške gore skrivena je sve posećenija Banja Vrdnik. Jedno je od poznatijih vojvođanskih lečilišta i nalazi se na oko sat vremena vožnje od Beograda i samo pola sata od Novog Sada. Banja daruje savršeno mesto za plivanje i opuštanje u divnim ambijentima prirode.

Divne srpske banje rasprostranjene su po svim krajevima Srbije i svaka od njih posebna je na svoj način. Čak i ako vas na put ne navode zdravstveni razlozi, danas možete bez poblema uživati u nekim od banja, jer se trude da osavremene svoje sadržaje i učine ih uzbudljivim svima.

Turistička ponuda Srbije nudi mnogo raznovrsnih atrakcija i vredi joj posvetiti pažnju. Vojvodina u sebi skriva šarmantne stare dvorce, a širom zemlje rasprostranjene su srednjovekovne tvrđave i manastiri. Priroda Srbije jednako je impresivna, jer nudi veliki broj raznovrsnih nacionalnih parkova, rezervata prirode, planna i reka. Zato vas pozivamo da istražite i čare svoje sopstvene zemlje. Sigurni ćemo da ćete otkriti mnogo šta što će vas impresionirati. 

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here