Uređenje dnevnog boravka prirodnim kamenom – kako ga iskoristiti?

0
1991

Uz pomoć savremene tehnologije i nauke stvoreni su brojni novi veštački materijali koji su omogućili druge načine gradnje, ali je prirodni kamen bio i ostao osnovni građevinski materijal. Iako je sredinom 20. veka zamenjen veštačkim, u poslednjih nekoliko decenija prirodni kamen ponovo postaje primaran građevinski materijal jer je dugotrajan, dekorativan, ali i ekološki održiv.

Popravljanje zidova od nekvalitetnog veštačkog materijala zahteva korišćenje veće količine resursa i dodatno zagađivanje okoline. Izdržljive i otporne na vatru, kamene konstrukcije koje su dobro izgrađene mogu da traju više decenija jer su u stanju da podnesu gotovo sve vremenske uslove.

Ljudi se odlučuju za upotrebu prirodnog kamena pre svega zbog njegove dugovečnosti. Dovoljno je samo da pogledamo tvrđave, gotičke katedrale, ali i neke antičke građevine stare hiljadama godina koje su uspele da odole rubu vremena! 

Uz to što je ekološki materijal, kamen pruža prirodnu izolaciju, što će vam pomoći da smanjite svoje račune za struju.

Mnoge vrste prirodnog kamena mogu se koristiti kao zanimljiv detalj za enterijer ili eksterijer bilo koje kuće. I što je takođe veoma važno, tržište nudi široku paletu opcija – prirodni kamen različitog cenovnog ranga u različitim oblicima i bojama, koji će zadovoljiti svačije potrebe.

Iako se unutar kuće najčešće upotrebljava u kuhinji i kupatilu, ova vrsta prirodnog materijala može takođe oplemeniti i upotpuniti izgled vašeg dnevnog boravka. U nastavku teksta pogledajte nekoliko ideja kako možete iskoristiti prirodni kamen u uređenju omiljene prostorije u kući.

Kameni podovi – lako održavanje i elegantan dizajn

Biranje odgovarajućeg poda za vašu dnevnu sobu nije lak zadatak jer to može biti ključan elemenat u određivanju celokupnog stila prostorije. Mnogo je rešenja za ovaj problem – možete se odlučiti za drvo, laminat, pločice, ali i prirodni kamen. Sve u zavisnosti od vaših ličnih preferencija.

Morate imati na umu da je dnevna soba jedna od najkorišćenijih prostorija u kući, stoga materijal koji koristite treba da bude izdržljiv kako bi podneo svakodnevno habanje. Stoga, dizajneri enterijera često preporučuju korišćenje ploča od prirodnog kamena, kao jednog od najdugotrajnijih materijala. Osim dugotrajnosti, prirodni kamen je i funkcionalan, a za održavanje kamenih površina nije potrebno ulagati previše vremena.

Za sofisticiran dizajn dnevnog boravka koristite mermer koji je oličenje luksuza, a ukoliko ste ljubitelj prirodnijeg izgleda sa zemljanim bojama opredelite se za travertin.

Iako se najčešće koristi kao materijal za radne ploče, granit takođe može da bude lep izbor za one koji žele da izgled njihove dnevne sobe ostavi snažan utiska na svakog gosta. Postoji ogromna paleta boja za granit, od plave i ljubičaste do sive, zelene, pa čak i zarđale crvene boje. Međutim, ova vrsta kamena ima i jednu manu kada se koristi kao podna obloga. Naime, kada je granit mokar može biti izuzetno klizav, pa ga nakon čišćenja obavezno obrišite i suvim krpama.

U prostorijama sa ovakvom vrstom podova treba izbegavati velike, glomazne tepihe. Koristite upečatljive, vunene ili krznene prostirke manjih dimenzija, kako bi umanjili osećaj hladnoće koje odaju kameni podovi.

Iskusni majstori mogu napraviti prava remek dela od kamena. Kombinacijom više različitih vrsta i boja možete dobiti i uvek atraktivne mozaike.

Kreativni zidovi od prirodnog kamena – zamena za umetnička dela

Godinama unazad arhitekte koriste prirodni kamen za oblaganje fasade građevina raznih stilova, ali se veliki kameni, raznobojni blokovi danas mogu sresti i na unutrašnjim zidovima.

Zid od prirodnog kamena odličan je način da dodate dekoraciju svom enterijeru – možete da podelite veliki prostor ili da naglasite neke delove prostorije tako što ćete ih uokviriti. Uvek se bira zid koji je najistaknutiji u sobi, a to je uglavnom onaj prema kome je okrenuta sofa i na kom se nalazi televizor.

Dok se za podove koriste lomljen i sečen kamen, za zidnu dekoraciju su najpopularnije štanglice od travertina. Možemo ih pronaći u raznim bojama – od bele do šarenih zemljanih nijansi. Zanimljivo je da se kroz njihovu teksturu može videti kako je nastajao kamen zahvaljujući vidljivim linijama i mineralnim naslagama.

Ako se opredelite za njih, možete se pohvaliti kako imate delić majke prirode u vašem domu, a ujedno i da pazite na životnu sredinu jer birate održive materijale. Štanglice se seku se u pravilnim oblicima različitih dimenzija, tako da je moguće i kombinovanje ukoliko želite da postigneteo što dinamičniji izgled prostorije. 

Teksturu prirodnog kamena možete intenzivirati svetlom, pa dizajneri enterijera često preporučuju i ugradnju malih lampica na plafonu. Kako ne bi došlo do prenatrpanosti u dnevnom boravku, ne savetuje se kačenje slika i umetničkih dela na zidove od prirodnog kamena.

Kamin u dnevnoj sobi – za prave hedoniste

Ukoliko želite da dekorišete dnevni boravak prirodnim kamenom, ali niste fan velikih kamenih detalja na zidovima, možete se opredeliti za kamine. Mnogi smatraju da kamini daju posebnu draž prostoriji. Iako klasični kamini nisu toliko rasprostranjeni na našim prostorima, u poslednje vreme se često mogu sresti u novoizgrađenim planinskim vikendicama.

Za izgradnju kamina najbolji je upravo prirodni kamen. On zadržava toplotu, lak je za održavanje i skoro da je nemoguće da se može oštetiti.

U zavisnosti od stila dnevne sobe, birajte kamen za izradu kamina. Za moderan izgled prostorije preporučujemo mermer, koji je ujedno odličan apsorber toplote, zatim granit i kvarcit. Da biste dobili rustičan izgled preporuka je da koristite kamen krečnjak. 

Unikatan nameštaj od kamena

U industriji nameštaja najčešće se koriste dve vrste prirodnog kamena – mermer i granit. Ovi kameni materijali u početku su bili rezervisani za kuhinjske radne površine, međutim, kombinacijom sa ostalim materijalima mogu se dobiti prelepi i unikatni komadi nameštaja. U ponudi se najčešće nalaze pomoćni stočići, lampe, pa čak i šankovi za veće dnevne boravke u kojima može stati mini bar.

Stočići su konstruisani tako da su metalni nogari pričvršćeni za mermernu ploču. Neretko se nalaze i klub stočići sa drvenim, granitnim i mermernim nogarima. Prednost stolova sa mermernom pločom je pre svega u tome što su laki za održavanje. Ipak, zbog toga što je mermer porozan materijal, neophodno je da se obradi specijalnim lakom kako ne bi upijao štetne sastojke iz spoljne sredine. Ti lakovi mogu biti mat ili sjajni, pa vam ostaje mogućnost izbora.

Jedna od opcija koju možete razmotriti za oplemenjivanje prostora jesu lampe sa kamenim postoljem. Savetujemo vam da izaberete glomaznije lampe nepravilnog oblika i zemljanih boja – mogu da odaju utisak da smo pored neke skulpture u muzeju.

Svaki komad nameštaja pravljen od prirodnog kamena je unikatan. Vi birate debljinu, širinu, boju i oblik i na taj način dajete lični pečat dnevnom boravku.

U prilog tome koliko je prirodni kamen kvalitetan materijal govori činjenica da se koristio u građevinarstvu još u paleolitu, o čemu svedoče mnogobrojni arheološki lokaliteti i sačuvani artefakti. Odluka koju ćete vrstu kamena odabrati za svoj enterijer nije laka jer svaki ima jedinstvena svojstva, ali svakako, koji god da izaberete za vaš dom, nećete pogrešiti.

(Srbijanka Stanković)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here