GG „GRAD ZA SVE NAS“ predložila za počasnog građanina Mitrovice čoveka koji NE POSTOJI!

0
4234

Poslednjih dana, u nameri da građanima Mitrovice predstave svoje aktivnosti, članovi grupe građana “Grad za sve nas” koju predvodi nekadašnji naprednjački gradonačelnik Vladimir Petković, delili su po gradu letke sa opisom svojih aktivnosti na dosadašnjim sednicama gradske skupštine.

Ne ulazeći širu analizu svega napisanog, ono što je privuklo pažnju građana, izazivajući i dozu podsmeha, predstavlja činjenica da su, kritikujući predlog vladajuće koalicije da se pokojnom Johanu Gerlingeru (vlasniku Mitrosa) posthumno dodeli zvanje počasnog građanina Sremske Mitrovice, umesto njega izneli svoj predlog – da se zvanje počasnog građanina da čoveku koji ne postoji!

Naime, kako se nekoliko puta čulo za govornicom lokalne gradske skupštine, a sve to potvrdilo i na letku koji je deljen po Mitrovici, aktivisti udruženja “Grad za sve nas”, za zvanje počasnog građanina predložili su Ivana Hajdina, navodeći da je reč o Mitrovčaninu, akademiku i projektantu pešačkog mosta preko Save, zvaničnog naziva “Svetog Irineja”.

I sve bi to bilo sasvim u redu, da pri tome nisu izneli i nekoliko elementarnih neistina.

Naime, projektant pešačkog mosta nije „neki Ivan“ već Nikola Hajdin, i ako bi neko želeo da mu se zbog toga dodeli zvanje počasnog građanina pristojno bi bilo da mu bar ime zna.

Drugo,  Nikola Hajdin je rođen u Srpskim Moravicama (sada Vrbovsko) u Hrvatskoj, a svoj radni vek proveo u Beogradu. Dakle, iako bi moglo da se progleda kroz prste to što su akademiku Nikoli ime prekrstili, nije jasno zašto su ga, ni krivog ni dužnog, proglasili Mitrovčaninom. Sa gradom na Savi spaja ga jedino činjenica da je projektovao Most Svetog Irineja, uostalom kao i desetine mostova širom nekadašnje Jugoslavije.

Uostalom, ko zna, možda mi grešimo, a ne odbornici ove “franjevačke” skupine sastavljene od recikliranih kadrova nekadašnjih DOS-ovskih stranaka koji su u lokalnu skupštinu ušli zahvaljujući glasovima mitrovačkog katoličkog pučanstva i njihovih simpatizera oličenih u drugosrbijansko/žutoj eliti.

Možda, u nekom njihovom univerzumu, zaista postoji mitrovački akademik tog imena i prezimena? Zbog toga smo odbornicima GG “Grad za sve nas”, na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, postavili pitanje:

Ko vam je, dođavola, Ivan Hajdin?

Do trenutka zaključenja ovog članka, odgovor nije stigao.

(Milan Milivojević)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here