GRAĐANI JEDINSTVENI U NEPLAĆANJU: Za odvodnjavanje dugujemo milijarde!

1
4171

Javna vodoprivredna preduzeća obračunala su firmama naknadu za odvodnjavanje, od 2017. do 2020. godine, u iznosu 4,8 milijarde dinara. Građanima su ispostavili račune „teške“ 8,5 milijardi dinara. Naplata, međutim, nije išla željenim tempom.

Od preduzeća je naplaćemo 4,6, ali od građana svega 5,7 milijardi dinara. Na kraju 2020. godine potražuje se, po osnovu naknade i kamata, čak 10,9 milijardi dinara.

Ovo je pokazala revizija svrsishodnosti „Efikasnost naplate naknade za odvodnjavanje“ koju je sprovela Državna revizorska institucija. Analiza je utvrdila i da su potraživanja porasla za 43 odsto u odnosu na isti dan 2017. godine.

Primera radi, samo potraživanja od jedinica lokalne samouprave iznose 1,6 milijardi dinara od čega su 42 odsto kamate – stoji u izveštaju DRI. – Posebno treba istaći da se najveći broj obveznika naknade, 69 odsto, nalazi na teritoriji AP Vojvodine.

„Srbijavode“ i „Vode Vojvodine“, u čijoj nadležnosti je upravljanje sistemima za odvodnjavanje u javnoj svojini, utvrđuju naknadu za odvodnjavanje rešenjem na godišnjem nivou. Preduzeća su od januara 2017. godine, preuzela nadležnost obračuna i zaduženja za 1,1 milion građana. Pre toga je obavezu utvrđivala Poreska uprava.

Izostanak slanja opomena dužnicima kao i izostanak pokretanja postupaka za prinudnu naplatu potraživanja, uticale su na povećanje iznosa nenaplaćenih potraživanja i rizika od apsolutne zastarelosti potraživanja i nemogućnosti naplate sudskim postupkom – navode revizori.

Jedan od problema naplate naknade za odvodnjavanje su i kašnjenja u obračunu. JVP „Srbijavode“ je obveznicima naknade poslalo rešenja za naplatu istovremeno za dve godine, 2019. i 2020. godinu, krajem 2020. godine ili početkom 2021. godine. Najmanje 380.000 građana su dobili rešenja da izmire dug za obračunatu naknadu za odvodnjavanje, za dve godine, do kraja juna 2021. godine. Problem u utvrđivanju obaveze plaćanja naknade za odvodnjavanje predstavljaju nekvalitetni i neažurni podaci o zemljištu i vlasnicima, odnosno korisnicima zemljišta i drugih nepokretnosti.- kaže se u izveštaju revizije.

A to što se naknada ne ubira baš kako bi trebalo direktno utiče na nedostatak sredstava potrebnih za neophodno funkcionisanje i održavanje sistema za odvodnjavanje.

Od januara 2019. godine, namet za odvodnjavanje se obračunava u skladu sa novim Zakonom o naknadama. Novi zakon menja način obračuna naknade za odvodnjavanje, pa se tako kao osnov za utvrđivanje njenog iznosa, umesto katastarskog prihoda, uzimaju klasa i kultura zemljišta. Takođe, novina je i da do donošenja rešenja o utvrđivanju visine naknade za narednu godinu, obveznik je dužan da plaća akontaciju.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

S. Bulatović

1 COMMENT

  1. Vojvodine vode trebamo svi kolektivno tuziti. Kao prvo imaju potrazivanja za odvodnjavanje za koje nisu odgovorni i od kojeg se ogradjuju. Drugo naplacuju za odvodnjavanje npr 5 kvadrata zemlje u dvoristu u sred grada i to astronomsku cenu. Imamo i to sto hoce kao poreska unapred novac bez ispostavljenog racuna. Isto kao da mi dodjemo u firmu i kazemo hocu platu za 6 meseci unapred a to cemo zaraditi i duzni ste mi po zakonu to isplatiti. Samo tuzba i to kolektivna na par desetina hiljada gradjana. Dosta je bilo lopovluka. Neka dokazu konkretan trosak odvodjenja za svako domacinstvo i pokazu kako oni to konkretno vrse odvodjenje. A za do sad uplacenje pare traziti odstetu i kamatu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here