Građanske kuće Sremske Mitrovice

0
2807

U Galeriji „Lazar Vozarević“ održana je promocija knjige „Građanske kuće Sremske Mitrovice“, autorke Marije Vukajlović. Ova knjiga, bogato ilustrovana i opremljena u formi monografije, obrađuje arhitektonsko nasleđe u oblasti profane arhitekture Sremske Mitrovice, a njeno izdavanje finansijski je podržano od strane lokalne samouprave.

Dejan Umetić, direktor Istorijskog arhiva „Srem“istakao je da knjiga predstavlja krunu bogate izdavačke aktivnosti arhiva u toku ove godine i dodao da iako knjiga nije istorijska ipak čuva značajna saznanja iz usmenog predanja, nastala na osnovu kazivanja članova porodica, koja zaslužuju da budu sačuvana i objavljena.  

Glavna tema knjige jesu porodični arhitektonski spomenici, koji pripadaju profanoj arhitekturi grada i istorijatu tih objekata, čime je bila neminovna i priča o njihovim vlasnicima, građanskim porodicama Sremske Mitrovice – rekla je autor Marija Vukajlović na promociji publikacije.

Tekstovi su višeslojni, bave se temama, koje zalaze u istorijske, arhitektonske, umetničke, socijalne i privredne aspekte grada na Savi, koji je od davnina bio važno središte Srema. Kao istoričar umetnosti zainteresovala sam se za arhitektonske odlike pojedinih građanskih kuća i značajan segment knjige posvetila upravo arhitektonskom nasleđu Sremske Mitrovice u sferi profane arhitekture od 18. veka do Drugog svetskog rat, obrađen kroz prikaz 32 pojedinačne građanske kuće.

U osvrtu na graditeljstvo građanskih kuća u Sremskoj Mitrovici istoričar umetnosti Mirjana Žigmundovac u recenziji primećuje da autorka opisuje građansku arhitekturu, oslikava vreme i prilike, pominje tipove i oblike porodičnih kuća, navodi istorijske podatke o njihovom nastanku, imenuje i ističe projektante i graditelje.

Knjiga ima izuzetan značaj za bolje i potpunije razumevanje geneze projektantskih, arhitektonskih, idejnih i stilskih svojstava građanskih kuća, kao i važnu ulogu u razvoju graditeljske misli ovog prostora. Vrednost knjige je višeslojna, a svakako je velki doprinos saznanjima o autentičnosti graditeljstva u sferi porodičnih kuća u Sremskoj Mitrovici.

(SMP)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here