Gradonačelnik Inđije tužio sugrađanina jer je kritikovao njegov rad

0
654

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak tužio je sugrađanina jer je na društvenim mrežama kritikovao njegov rad. Privatnu tužbu u krivičnom postupku od predsednika opštine Inđija dobio je Milan Milosavljević iz Čortanovaca.

Iako je na zvaničnoj Fejsbuk stranici opštine Inđija građanin napisao samo reč ‘lažov’, to nije sprečilo Gaka da ga tuži za klevetu“, piše novosadski VOICE.

Milosavljević je rekao da je to napisao jer mu je bilo dosta „laži“ predsednika opštine.

Kada sam dobio krivičnu prijavu, pozvao sam nadležni sud u Staroj Pazovi jer sam mislio da je reč o nekakvoj grešci. Tada sam i saznao da me predsednik opštine Vladimir Gak tuži za klevetu“, izjavio je Milosavljević.

Predviđena novčana kazna za ovo krivično delo je od 150.000 dinara do 400.000. Advokat Veljko Milić rekao je za VOICE da je reč o tužbi koja ima za cilj da „odvrati građane od komentarisanja rada javnih funkcionera“.

Dodao je da je predsednik opštine imao mogućnost da pokrene parnični postupak, ukoliko je smatrao da su mu povređeni ugled i čast, međutim odlučio se za krivični postupak koji po eventualnog počinioca ima znatno teže posledice. On je ocenio da je ovde reč o „jedinstvenom slučaju“.

Nosioci javnih funkcija dužni su da trpe znatno veću kritiku koja se odnosi na njihov rad. To je stav Evropskog suda za ljudska prava koji je ponovljen toliko puta da bi se moglo reći da je postao pravni standard. Prilikom iznošenja kritika dozvoljeno je koristiti i nešto grublji rečnik, sve u zavisnosti od konteksta u kojem se kritika iznosi“, naveo je Milić.

Prema njegovim rečima, ukoliko to nije bilo poznato predsedniku opštine, „svakako je moralo biti poznato njegovom punomoćniku“.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Danas)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here