Da li je VEGANSKA ISHRANA pomodarstvo ili stil života?

0
3575

Šta je veganska ishrana? Veganska ishrana podrazumeva izbacivanje svih životinjskih proizvoda sa jelovnika. Razlikuje se od vegetarijanske ishrane po tome što vegetarijanci jedu jaja i mlečne proizvode, ali ne konzumiraju meso.

Veganizam je u stvari stil života, gde pored toga što se ne jedu životinje i njigovi proizvodi, takođe se ne koriste ni kozmetika sa životinjskim proizvodima, ne nose svilenu, kožnu odeću i obuću, vunu, a takođe ne jedu ni med.

Ni riba nije na njihovom meniju. Ljudi se uglavnom za ovaj način ishrane odlučuju zbog zdravstvenih i etičkih razloga.

Veganski način ishrane je bogat vitaminom C i dijetalnim vlaknima, zbog konzumiranja veće količine svežeg voća i povrća, kao i integralnih žitarica. Siromašna je zasićenim masnim kiselinama, koje se uglavnom nalaze u životinjskim proizvodima.

Statistika pokazuje da vegani imaju niži BMI od ljubitelja mesa, u principu, mršaviji su. Kako je veganska ishrana siromašna u zasićenim masnim kiselinama, mnogo manje su šanse da će vegan da oboli od srčanih bolesti ili da će imati povišen holesterol.

Iako ovo sve zvuči sjajno, veganska ishrana ima i drugu stranu. Često se dešava da vegani ne unose dovoljnu količinu kalcijuma, vitamina D, gvožđa, cinka, vitamina B12 i omega 3 masnih kiselina. Nedostatak ovih bitnih materija može da izazove niz oboljenja. Kako ne bi došlo do ovoga, bitno je dobro proučiti koje su biljke izvori ovih vitamina i minerala. Naravno i suplementacija je veoma bitan deo.

Veganska ishrana ne mora nužno da bude zdravija. Mnogo je bitnija dobra edukacija, nego samo izbacivanje životinjskih proizvoda. Takođe je pogrešno misliti da je proizvod na kojem je označeno da je veganski, zdrav. Često su takvi proizvodi bogati mastima i šećerom.

Ukoliko vam je cilj da se zdravije hranite, to ne treba da znači da trebate da izbacite namirnice animalnog porekla iz ishrane, već je bitno da ih konzumirate umereno.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Snežana Simić)


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here