Hoće li beogradski Stari most na Savi BITI PREMEŠTEN u Sremsku Mitrovicu?!

5
7843

Već nekoliko godina beogradska stručna javnost sukobljava se mišljenjima treba li premeštati Stari most na Savi koji spaja Novi Beograd sa starim delom grada.

Dok sa jedne strane gradska vlast na čelu sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem zdušno podržava demontiranje i premeštanje ovog mosta, oponenti smatraju da most ne treba dirati jer predstavlja kulturno-istorijsku znamenitost i praktično je poslednji sačuvani most iz Drugog svetskog rata.

Podsećamo, taj most je izgradila nemačka vojska 1942. godine a njegovo rušenje 1944. godine, prilikom oslobađanja Beograda, sprečio je učitelj Miladin Zarić.

Beogradska vlast je najavljivala da će most demontirati a njegovu konstrukciju premestiti na lokaciju parka Ušće, no u poslednje vreme pojavio se i predlog grupe Mitrovčana da se ovaj most otkupi i prebaci u grad na Savi kako bi se ponovo spojile dve mitrovačke obale upravo na mestu na kojem se nekada nalazio pontonski most, izmešten još 1977. godine.

Naime, u ovom trenutku, da bi se iz Mačvanske Mitrovice prešlo automobilom u Sremsku Mitrovicu potrebno je voziti okolo desetak kilometara do tzv. motornog mosta, jer između centara ova dva naselja postoji samo pešački most.

Po nekim proračunima, izmeštanje beogradskog Starog mosta na Savi bi koštalo oko 150 miliona dinara, a njegovo montiranje i utvrđivanje na obe mitrovačke obale ne više od trećine te vrednosti. Tih nekoliko stotina miliona dinara, koliko bi koštalo ovo izmeštanje, moglo bi vrlo brzo da se nadoknadi povećanjem cene vrednosti građevinskog zemljišta na mačvanskoj obali, upravo na mestu gde se nekada nalazilo Brodogradilište „Sava“, a gde se trenutno, u vlasništvu grada, nalazi gotovo 4 hektara praznog zemljišta.

Na kraju krajeva, i sam grad bi se utvrdio na obe obale kako i dolikuje centralnom mestu Sremskog regiona, sa mogućnošću izgradnje novih naselja u širem centru grada (sa mačvanske strane), a ne negde na dalekoj periferiji, ka Fruškogorju, na plodnim oranicama.

(Milan Milivojević)

5 COMMENTS

 1. Pa nije Mitrovica smetlište za beogradski otpad. To što most Vučiću smeta u izgradnji BGD na vodi, nije razlog da ga Nedimović dovlači ovamo. Neka ga pokloni Dodiku. Osim toga, većina beograđana je protiv premeštanja mosta, već za njegovu rekonstrukciju

  • Taj most bi olaksao zivot svima iz Sremske i Macvanske Mitrovice i sredjivanjem sigurno dugosluzio kako i sada prenosi bezbrojne autobuse , tramvaje i automobile u Beogradu !

   • A, kao teško je doći do MM ili SM s dva postojeća mosta. To što Vesić i SNS klika hoće da sklone taj most, kako bi AVu omogućili dalju gradnju BGD na vodi, ne znači da to žele i građani Beograda. Većina ih je protiv toga. Zamislite da nama neki lokalni SNS „intelektualac“ predloži da sklonimo pešački most i poklonimo ga, recimo, Šapcu? Taj most je simbol Beograda i treba to i da ostane.

 2. Verice ostrasceni ste previse( SNS klika) te ne sagledavate sve benefite koje bi Sremska Mitrovica i Macvanska Mitrovica dobile eventualnim premestanjem ovog mosta.

  Mozda mislite da je pametnije da grad Sremska Mitrovica sam finansira izgradnju novog mosta na Savi?
  Da, tesko je doci do MM kolima uz ovaj postojeci most, ako se realizuje ideja o prebacivanju BG mosta, to bi mnogo olaksalo voznju od SM do MM, odnosno doslo bi do ujedinjenja.

  • Pravik, kada ste Vi bili u BGD i videli kakav je to most? Da li znate stav beograđana o izmeštanju tog mosta? Izmeštanje mosta ne podržava većina beograđana. Ideja je Vučićeva i Vesićeva, jer im smeta u prostoru BGD na vodi. Taj most se može isključiti iz saobraćaja, ali ostati kao istorijska vrednost u Beogradu. A nisam ostrašćena, već objektivno trvdim da je SNS zlo ovog naroda. I na kraju, umesto rupčage ispod pruge koja je, prema priči, koštala 10 miliona evra, opštinska vlast je mogla napraviti novi most. Ovako će, za nešto što je idiotizam i što se moglo rešiti na elegantniji način, kredite otplaćivati Vaši i moji unuci. Da, i pare potrošene za trg zahvalnosti investitorima (modernim robovlasnicima), kao i one koje se nameravaju potrošiti za rekonstrukciju stadiona Radničkog, koji nema veze s fudbalom, takođe se mogu iskoristiti za novi most, ako nam je potreban.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here