Hoće li popularni „Majmunac“ poneti naziv po Irini – autorki „Kamenog cveta“

1
4776

Irina Nepokojičicka, ruska emigrantkinja, za 11 godina koliko je živela u Sremskoj Mitrovici, ostavila je neizbrisiv trag u najvećem gradu Srema.

Irina je rođena u selu Kuzbekova, Poltavska gubernija u Rusiji 1909. godine. Zajedno sa roditeljima, kao izbeglica pred revolucijom stigla u Jugoslaviju kao jedanaestogodišnjakinja, 1920. godine.

Gimnaziju je završila u Velikoj Kikindi, a arhitekturu na Višoj tehničkoj školi u Zagrebu. U Sremsku Mitrovicu je došla 1937. godine, gde je ostala do preranog kraja života 1948. godine. Sahranjena je na starom Pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici.

Iako je kao arhitekta podigla jedan od simbola grada, čuvenu fontanu „Kameni cvet“, učestvovala u osnivanju Muzeja Srema, Srpskog doma i pozorišta “Dobrica Milutinović”, kao i obnovi i vraćanju ikona u Crkvu Svetog Stefana, inicijativa koju je potpisalo više hiljada Mitrovčana da se ovoj ženi podigne bista i da park u kojem je „Kameni cvet“ dobije njeno ime, i dalje čami u fiokama lokalne samouprave.

– Poslednjih nekoliko decenija grad je zaboravio na Irinu, mada je ona svim srcem volela Mitrovicu i ostavila Mitrovčanima prelepu fontanu, kao beleg od srca, kako je govorila. Zajedno sa sugrađanima najpre smo se izborili da se fontana vrati u funkciju jer nije radila skoro 20 godina, kao i da spomenik sačuva svoj prvobitni izgled kamenog cveta od nasrtaja modernizma u uređenju pešačke zone. Ostalo je još da grad postavi njenu bistu tik uz „Kameni cvet“ – kažu članovi Društva sunarodnika i prijatelja Rusije, inicijatora peticije za podizanje biste.

U Društvu navode i da je Irinina porodica iz Rusije spremna da učestvuje u finansiranju spomenika.

– Poslednjih godina čuli su se brojni predlozi za podizanje spomenika i bista znamenitim Mitrovčanima, pa i onima koji su svojim delima zadužili grad. Smatramo da u centru grada mora stajati Irinina bista zbog svih njenih zasluga za Mitrovicu. Ova ideja ujedinila je naše sugrađane bez obzira na politička uverenja, a sve u nadi da zajedno možemo očuvati ambijentalno jezgro grada i prepoznatljivi izgled centra Mitrovice. Pored biste, i gradski park, popularni „Majmunac“ trebalo bi da se preimenuje u Irinin park. – kažu u Društvu.

Na potezu su gradski oci.

(M. M.)

1 COMMENT

  1. Ma, neee, ja bih, kao i velika vecina Sremaca, nekadasnji ‘Majmunac’ preimenovao u SREMACKI SOR, ipak nasa deca treba da znaju odakle su i da im sam naziv SREM budi najlepse uspomene, ako odu odavde u ‘Beli svet’..a posebno nama koji ostajemo ovde, u nasem Sremu KICENOME..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here