HOTEL „SREM“: U zatvor na odmor, ekskurziju, pa i dečiji rođendan

0
2809

Svako ko poželi može da iskusi kako je boraviti u zatvorskom smeštaju. Cena za to ne mora da bude kršenje zakona. Dovoljno je izdvojiti od 2.500 do 6.800 dinara i onda možete da birate da li ćete i koliko dugo boraviti u jednokrevetnoj, dvokrevetnoj ili trokrevetnoj sobi ili pak u apartmanu hotela „Srem“ kojim upravlja Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici. Za navedenu cenu ne samo da ćete imati udoban smeštaj nego i izabrane obroke, a možete čak i da organizujete proslave dečjih rođendana.

Ako se odlučite da vikend ili odmor provedete u ovom hotelu, pogled vam, iako očekivano, neće zaklanjati zatvorske rešetke, a šetnja će biti stvar vašeg izbora, a ne strogog zatvorskog režima. A kako je boraviti u „zatvorskim hotelima”, kako navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, iskusile su mnoge ličnosti iz javnog života.

Možemo da se pohvalimo da su mnogi naši sportisti i druge poznate ličnosti redovni gosti hotela „Srem”, u okviru Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici. Među njima je proslavljeni srpski košarkaš Igor Rakočević, odbojkaš Vladimir Grbić, književnica Jelena Bačić Alimpić, fudbaler Branislav Ivanović, atletičar Dragutin Topić, sin i supruga poznatog kantautora Đorđa Balaševića – Aleksa i Olivera Balašević – navode u upravi.

Hotel trenutno raspolaže sa deset soba i jednim apartmanom gde može da se smesti između 20 i 25 gostiju. Budući da je reč o jedinom hotelu koji posluje u Sremskoj Mitrovici, kažu u upravi, njegov značaj je ogroman za turističku ponudu ovog grada u kojem se nalaze ostaci antičke carske palate Sirmijum.

U ovom trenutku se izvode radovi koji će nam omogućiti da hotel bude kategorisan sa četiri zvezdice u skladu sa pravilima Ministarstva turizma. Planirano je da sledeće godine počne i izgradnja spa centra. Ono po čemu se ovaj hotel ističe jeste hipodrom koji se nalazi u sklopu hotelskog kompleksa i škola jahanja konjičkog kluba „Srem”, gde posetioci imaju mogućnost uplate grupnih ili individualnih časova jahanja. U hladu platana na samom hipodromu, nalazi se letnja bašta na otvorenom, u kojoj se organizuju proslave dečjih rođendana – kažu u upravi.

U okviru KPZ „Sremska Mitrovica” nalazi se i hotel „Moravica” u Sokobanji. Ovaj hotel koji je godinama u nazad jedno od omiljenih mesta đačkih ekskurzija i sportskih ekipa iz čitave Srbije, prostire se na čak 8.000 kvadrata ima 95 soba i pet apartmana.

Posebno smo ponosni što je u „Moravicu” svojevremeno više puta godišnje dolazio naš nobelovac Ivo Andrić. On je od 1970. do 1975. godine po dvadesetak dana odsedao u apartmanu 144. Spomen-kompleks koji obuhvata i hol ispred apartmana, otvoren je 2011. godine u ime jubilarne 50. godišnjice dodele Nobelove nagrade. Apartman u kom je Andrić boravio autentično je opremljen stvarima i knjigama iz tog perioda – pričaju u upravi.

Nobelovac se u hotelu „Moravica” odmarao i pisao, a boravio je u njemu i tokom ratnih godina, od 1941. do 1944. godine. Poznata je njegova rečenica: „Ja ne znam čega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15, 20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporođen.” Godišnje ovu spomen-sobu poseti od tri do pet hiljada ljudi.

U rad hotela „Srem” i „Moravica”, pored direktora, komercijalista, magacionera, domara, konobara, kuvara, šankera, vozača, čija su radna mesta predviđena sistematizacijom, uključeni su i – osuđenici. Osuđena lica koja se radno angažuju, za to dobijaju finansijsku nadoknadu koju primaju na ličnom depozitu.

Oni se radno angažuju u okviru reintegracije osuđenih lica i u cilju što kvalitetnijeg i lakšeg uključivanja u društvenu zajednicu. Reč je o radnom mestu domara, redara, pomoćnih radnika u kuhinji, zatim na poslovima održavanja higijene. Reč je o osuđenim licima otvorenog i poluotvorenog odeljenja KPZ „Sremska Mitrovica”, koji su u tretmanu napredovali i imaju određene pogodnosti koje im sleduju po Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, poput izlaska u grad, odlazaka kući na vikend. Posao koji obavljaju rade pod nadzorom i instrukcijama stručnih instruktora – objašnjavaju nadležni.

U okviru hotela „Srem” od decembra 2019. godine postoji istorijska izložbena postavka – Istorijska uloga Kazneno-popravnog zavoda i stradanje Srba u dva svetska rata – Zapečaćene sudbine. Ideja je da se prikaže mitrovička kaznionica kao sastavni deo istorijskog vihora koji je prošao kroz Sremsku Mitrovicu.

Pored istorijskih događaja vezanih za sudstvo, presude i kazne, izložbena postavka ukazuje i na periode u kojima je mitrovička kaznionica korišćena kao neka vrsta logora i stratište srpskog naroda u vreme austrougarske vladavine, kao i u vreme Drugog svetskog rata kada su zavodom rukovodili NDH i nemački Gestapo.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Miroslava Derikonjić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here