Mitrovačka voda za piće među najkvalitetnijom u Srbiji

0
707

Nakon učestalih natpisa na društvenim mrežama da pijaća voda u Sremskoj Mitrovici ne odgovara standardnim propisima, u Gradskoj kući održana je konferencija za medije na temu vodosnabdevanja i kvaliteta vode.

Na konferenciji su se javnosti obratili gradonačelnica Svetlana Milovanović, direktor JKP „Vodovod“ Borislav Babić, direktorica Zavoda za javno zdravlje Nada Petković-Zec, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Zinaida Sretenović i Anica Ilibašić, šef laboratorije JKP „Vodovod“.

Po gradonačelnicinim rečima, tema vodosnabdevanja i kvaliteta vode veoma važna za sve nas, uvek aktuelna i interesuje sve građane, zbog čega je i organizovano obraćanje ajvnosti sa najodgovornijim ljudima iz te oblasti.

Direktor JKP “VODOVOD” Babić je rekao da je pored jako vrućeg leta i suše bila ogromna potrošnja vode. Većoh problema u vodosnabdevanju nije bilo. Kako je istakao Babić, svakodnevno se vrši uzorkovanje vode i ispituje njen kvalitet, a pijaća voda na teritoriji Grada jedna je od najkvalitetnijih u Srbiji.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Nada Zec je objasnila da ova ustanova pokriva Sremski okrug i redovnim kontrolama identifikuje rizike i faktore koji mogu da utiču na javno zdravlje. Ona je dodala da se voda analizira po standardima koji se prate već izvesno vreme, a u pitanju je standard ISO 17025.

Po rečima načelnice Sretenović uzorkovanje vode se vrši po akreditovanim metodama, sa ovlašćenim tehničarima za taj posao. Voda se doprema u laboratoriju na ispitivanje kvaliteta prema parametrima koji su jasno definisani Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Posle ispitivanja u laboratoriji specijalisti higijene dobijaju konačne rezultate i daju stručno mišljenje. Onog momenta kad specijalista higijene to završi, izveštaji se dostavljaju „Vodovodu“ i sanitarnoj inspekciji. Anica Ilibašić, šef laboratorije, rekla je da se u mesecima visoke potrošnje dešavaju zamućenja vode, koja se pojavljuju i kod kvarova i zastoja. Sirova voda ima povećanu količinu gvožđa i mangana, što se ostranjuje u toku tehnološkog procesa prerade.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here