HRTKOVCI: Obeleženo 30 godina od egzodusa Srba iz Hrvatske i BiH

0
1089

Polaganjem venaca na spomen obeležju na Domu kulture u Hrtkovcima, obeleženo je 30 godina od egzodusa Srba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u ratu devedesetih.

Posle crkvenog parastosa, na spomen ploču vence su položili načelnik opštinske uprave Opštine Ruma Dušan Ljubišić, predsednik SO Ruma Stevan Kovačević, i predstavnici mesne zajednice i boračke organizacije Opštine Ruma a zatim je upriličen prigodan kulturno umetnički program. Kultura sećanja ne dozvoljava nam da zaboravimo, istakli su prisutni.

Trideset godina je prošlo od kada su Srbi iz Like, Dalmacije i Slavonije potražili dom i sklonište u Sremskom selu Hrtkovci. Svedočenja onih koji su došli i njihovih porodica ne dozvoljavaju da se zločini zaborave. Mesna zajednica Hrtkovci obeležava današnji dan kao seosku slavu, svetog Iliju ali i kao datum kada su kolone izbeglica počele da stižu na bezbednu teritoriju.

Posle crkvenog parastosa i polaganja venaca, upriličen je prigodan kulturno umetnički programhrtkovačkog kulturno umetničkog društva “ Desanka Maksimović“.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Sremska TV)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here