I GREH I SRAMOTA! U sred Mačve srušen spomenik srpskim ratnicima

1
8286

U septembru prošle godine srušen je spomenik srpskim borcima iz Prvog svetskog rata koji se nalazio u centru mačvanskog sela Noćaj. Rušenje je nastalo kao posledica saobraćajne nesreće usled sletanja automobila s puta.

Ipak, osam meseci nakon rušenja, ostaci spomenika i dalje se nalaze izlomljeni na travi.

Da se ovo dogodilo na Kosovu ne bi čak ni bilo neuobičajeno, jer je domaća javnost već naviknuta da se pripadnici nekih naroda na taj način odnose prema srpskoj tradiciji i uspomenama. Ipak, ono što je posebno zapanjuje u ovom slučaju, jeste činjenica da se ovaj javašluk događa u čisto srpskom selu, poznatom upravo po vojničkoj tradiciji i patriotizmu. Selu po kojem je svoj nadimak stekao Stojan Čupić, Karađorđev vojvoda poznatiji kao Zmaj od Noćaja.

Inače, spomenik je postavljen 1922. godine od strane tadašnjeg Mesnog odbora da se njime sačuva uspomena na sve Noćajce koji su izginuli u ratovima za oslobođenje Srbije od 1912. do 1918. godine. Današnji unuci i praunuci tih slavnih ratnika, zatrovani raznim partijskim zakulisnim igrama i podmetanjima, očigledno su zaboravili na žrtvu svojih predaka koji su krvlju natopili zemlju kako bi ona danas bila slobodna. Nadležni iz saveta Mesne zajednice po selu se razlete pred izbore radi prikupljanja glasova, a srušeni spomenik najbolje ilustruje njihovu brigu za selo nakon što izbori prođu i partijski drugovi se namire foteljama i direktorskim funkcijama.

Slike srušenog spomenika koje se dele na društvenim mrežama izazvale su žestoku reakciju javnosti, pa se može pročitati mnoštvo ogorčenih komentara na temu srušenog obeležja, poput sledećih:

„Nekada su se ovakve stvari rešavale za tri dana. Ovo je sramota za nadležne iz mitrovačkog Zavoda za zaštitu spomenika.“

„Izginuli da bi danas bezbožnici uživali. Boga se ne boje, a ljudi ne stide!“

„Još jedna srpska golgota. Sramota onima koji danas žive na njihovoj krvlju natopljenoj zemlji.“

Ljubiša Šulaja (direktor Zavoda za zaštitu spomenika-prim. aut.) gleda da sve iz svoje porodice ubaci na državne jasle, a ne tiču ga se oni koji su izginuli za ovu zemlju.“

Ipak, po poslednjim informacijama, kamenorezac iz Laćarka Zoran Ribić ponudio se da besplatno vrati spomenik u prvobitno stanje, a lokalni odbor Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije u nedelju će skupljati potpise građana kako bi se izvršio pritisak na nadležne da se pokrenu i obnove ovo obeležje.

– Osam meseci ovaj spomenik stoji srušen. Da sramota bude veća sve ovo se dešava u godini kada obelažavamo 100 godina od pobede srpske vojske u Velikom ratu. Srpska vojska je bila jedan od najvažnijih činilaca koja je doprinela da se sruši Austro – Ugarska i Centralne sile, a danas kada je srušen spomenik tim junacima, nadležni čekaju 8 meseci samo da bi odneli spomenik i to, tek nakon reakcije javnosti. Kako ne bi još 8 meseci čekali da se spomenik vrati nazad u nedelju ćemo organizovati prikupljanje potpisa za obnovu ovog izuzetno značajnog istorijskog spomenika. – izjavio je Milivoje Todorović, predsednik gradskog odbora POKS-a.

(Milan Milivojević)

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here