Ideje za neobične kurseve koje možete pohađati

0
378

Želite da svoje slobodno vreme obogatite tako što ćete steći neke nove veštine i usvojiti nova, neobična znanja? Bilo da ta novostečena znanja i veštine ostaju na nivou hobija ili ćete ih pak pretvoriti u primarni ili dodatni posao, najvažnije je da u njima uživate i da vas ona zaista ispunjavaju. Ipak, u trci za originalnošću koja danas vlada, sigurno je teško napraviti pravi izbor. Ukoliko planirate da upišete neki kurs, ali želite da to bude nešto nesvakidašnje, i pritom ni sami niste sigurni u čemu biste najviše mogli da se pronađete, u nastavku teksta delimo sa vama neke ideje za neobične kurseve koje možete pohađati.

Ideje za neobične kurseve: od hobija do posla

Danas su popularni brojni lepi i neobični hobiji koji vam mogu ispuniti slobodno vreme i imati pozitivan uticaj na vaše mentalno zdravlje. Često težimo ka tome da budemo jedinstveni u izboru, što danas nije nimalo lako. Zbog toga se trudimo da uvek iznova savlađujemo neke nove veštine ili neprekidno unapređujemo one koje već posedujemo. Predlozi nekih neobičnih kurseva koje delimo sa vama u redovima koji slede kasnije svakako možete, ali i ne morate razviti u pravi mali biznis. Neki od njih su više, a neki manje popularni i zastupljeni, ali jedno je sigurno – oni nisu svakidašnji.

Neobični kursevi jezika

Sigurno se pitate šta to ima nesvakidašnje u pohađanju kursa stranog jezika. Možda vam se učenje drugog jezika ne čini kao preterano neobičan izbor, ali da li ste razmišljali o tome da savladate neki manje popularan jezik, sa kojim niste imali prilike da se ranije susretnete tokom svog školovanja ili usavršavanja? Sigurno postoji neka zemlja čiji vas jezik, kuhinja, kultura, istorija i tradicija posebno intrigiraju.

Većina škola stranih jezika ima u svojoj ponudi kurseve onih koji su najtraženiji (engleski, nemački, ruski, francuski, španski, italijanski itd.). Međutim, sve je više onih u kojima možete pohađati i kurs nekog ne tako popularnog ili manje zastupljenog jezika (kineski, finski, poljski, albanski i sl.). Ako vam već dobro ide učenje jezika, upustite se u ovu divnu avanturu upoznavanja i istraživanja kulture zemlje koja vam je po nečemu posebno interesantna. Osim što ćete naučiti nešto novo, možete biti ponosni na sebe kada jednog dana dođete u situaciju da šarmirate i oduševite turiste ili prijatelje i poznanike iz inostranstva znanjem koje posedujete o njihovoj zemlji i kada neočekivano progovorite baš na njihovom jeziku.

Kurs izrade nakita

Izrada nakita danas je jedan od najpopularnijih hobija. Ipak, zahvaljujući svojoj mašti, neobičnom dizajnu i materijalima koje birate za izradu, i te kako se možete istaći i postati prepoznatljivi. Od osnova do naprednijih tehnika – naučite još jednu korisnu veštinu koja će vas pre svega dobro zabaviti, pogotovo ako je stičete u društvu. Poklonite drugaricama komad nakita koji ste sami napravili i dizajnirali. Perle različitih vrsta i oblika, metal, beton, keramika, porcelan, glina… Postoji zaista mnogo materijala i mogućnosti za eksperimentisanje. Upotrebite svoju ideju, kreativnost i pravi materijal, na kursu savladajte tehniku i možda u tome budete toliko uspešni da mogućnost da jednog dana lansirate i sopstveni unikatni brend nakita postane lepa realnost.

Kurs pustovanja vune

Ukoliko volite rad sa vunom i tekstilom, ali se ne biste zadovoljili kursom šivenja ili pletenja (koje ste možda već i savladali) i tražite nešto originalnije, predlažemo vam da upišete kurs pustovanja vune. Sticanje veštine mokrog i suvog pustovanja, odnosno filcovanja vune omogućiće vam da kreirate najrazličitije dekorativne ili odevne predmete. Od igračaka do aksesoara i odeće – dajte svojoj mašti i svojim rukama na volju. Upoznajte se sa osnovama ove drevne etno-tehnike i istorijom ovog zanata koji je stariji čak i od tkanja.

Kurs poslastičarstva

Ne uživaju svi podjednako u pripremanju i dekorisanju hrane, pa čak ni u njenom konzumiranju. Ipak, u jedno nema sumnje – retki su oni koji mogu da odole slatkišima. Ako ste i vi među njima, mora da ste barem nekada pomislili kako bi bilo lepo da znate da pripremate i dekorišete poslastice tako da izgledaju kao iz kulinarskih časopisa ili sa Instagrama.

Kao i za brojna druga zanimanja i umetnosti – i za pripremu i dekorisanje hrane je potreban talenat. Možda ste i sami više puta bili u situaciji da želite da oduševite dragu osobu ukusnom i nesvakidašnje dekorisanom tortom i mnogo puta davali sve od sebe – ali na kraju vaša poslastica ne bi izgledala onako kako ste zamislili. Upisivanje nekog od specijalizovanih kurseva, tj. obuka za poslastičara otvorilo bi vam mogućnost za savladavanje ove toliko željene veštine. Kada usavršite ili konačno naučite da izrađujete poslastice i slatkiše različitih vrsta, kao i da ih ukrašavate poput pravog umetnika, možda ćete poželeti da jednog dana otvorite i sopstvenu poslastičarnicu.

Gastronomija je kompleksna oblast koja se ne bavi samo ukusima i tehnikama pripreme hrane, već i prezentacijom iste. Hrana koja je pažljivo servirana i „lepa na oko“ nosi sa sobom poruku da je pažljivo i pripremljena, a to posebno važi za poslastice. Ketering je danas postao ozbiljan biznis, pa imajte i to u vidu ako želite da svoj hobi i ljubav prema hrani, a naročito slatkišima, jednoga dana razvijete u nešto ozbiljnije.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here