Ima li rešenja za višegodišnji PROBLEM GREJANJA u vrtiću „Maslačak“

1
1420

Problem sa grejanjem koji vrtić “Maslačak”, u Bulevaru Konstantina Velikog, ima od samog otvaranja i za koji nadležni uzrok nalaze u samom projektu, početkom ove grejne sezone kao da je eskalirao.

Po rečima direktorke Predškolske ustanove “Pčelica”, Biljane Cvijetić, problem je u tome što su grejne cevi ukopane u zemlju ispod objekta te je gotovo nemoguće naći mesto gde se gubi toplota. I tako zbog sumanute odluke da se, već u samom projektu, cevi smeštaju u zemlju, ispod poda objekta, nadležni već više decenija muku muče kako da zagreju prostorije.

Jako je teško pronaći kvar jer su sve instalacije pod zemljom, u kanalima, ali smo angažovali stručnjake iz Toplifikacije koji će pomoći da se kvar pronađe i otkloni u najbržem mogućem periodu. U vrtiću 80% grejanja radi, a ne radi u ekonomskom delu i u jaslenom delu gde su smeštene četiri jaslene grupe. Međutim, mi smo uspeli da se reorganizujemo i da tu decu prebacimo u deo vrtića gde grejanje radi. Takođe smo nabavili 6 norveških radijatora rasporedjenih u sobe, kako bismo dodatno zagrejali prostor, temperatura u sobama je u proseku 22 stepena. Radimo i dalje na tome da otklonimo kvar.”- obrazložila je direktorka Cvijetić u svom obraćanju javnosti povodom natpisa na društvenim mrežama u vezi sa ovim problemom i učestalih žalbi roditelja.

Po njenim rečima, tokom letnje sezone pokušano je da se kvar sanira, no sa početkom nove grejne sezone, zaključeno je da negde opet postoji kvar, odnosno gubitak toplote iz cevi.

Deo cevi u zemlji otežava pronalazak kvara. Mi smo pronašli na jednom mestu, međutim, kada su majstori polupali beton i došli do cevi, kvara tu uopšte nije bilo.”- kaže Cvijetićka, dodajući:

Ono što je takođe bitno da kažem jeste da će se kompletna rekonstrukcija grejnog sistema raditi u sklopu rekonstrukcija vrtića početkom sledeće godine za šta su i predviđena sredstva u narednoj budžetskoj godini. Koristim priliku da zamolim roditelje za još malo strpljenja i da se zahvalim na razumevanju u nadi da ćemo to uspeti sve rešiti u najskorije vreme.”

U jaslicama imaju su ove sezone upisane četiri grupe i trenutno ima oko 20 dece, koja dolaze i svi su izmešteni u deo vrtića gde se greje.

Kada je reč o pravnim propisima, higijenska norma temperature u prostorijama za pravilnu fiziološku funkciju organizma i rad iznosi:

– temperatura prostorija za decu do dve godine iznosi minimalno 22 °C;

– temperatura prostorija za decu od dve do sedam godina iznosi minimalno 20 °C;

– zagrevanje prostorija mora biti ravnomerno;

– grejna tela moraju biti bezbedna i na odgovarajući način zaštićena da bi se omogućila bezbednost dece u prostoru;

– zagrevanje metalnim pećima nije dozvoljeno.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here