INSULINSKA REZISTENCIJA! Sve što treba da znate o njoj!

0
4390

Insulinska rezistencija je stanje u kojem ćelije organizma ne reaguju na dejstvo insulina tako da insulin ne može da ostvari svoj biološki efekat. Zbog toga pankreas luči još više insulina, tako da to vodi do povećanog nivoa i šećera i insulina u krvi. Insulinska rezistencija ukoliko se ne leči može da dovede do dijabetesa.

Zbog čega dolazi do insulinske rezistencije? Smatra se da je glavni uzrok nepravilna ishrana koja se bazira na unosu velikih količina ugljenih hidrata i zasićenih masti. U nekim slučajevima prekomerna težina je uzrok insulinskoj rezistenciji, a kod nekih ljudi je gojaznost posledica insulinske rezistencije. Takođe su u visokom riziku i osobe koje imaju povišene trigliceride u krvi i  nizak nivo HDL holesterola (dobar holesterol).

Koji su simptomi? Stalna pospanost, povećana žeđ, povećan apetit, osećaj gladi posle obroka.

Šta da jedete ukoliko patite od insulinske rezistencije? Hranu kao što su beli hleb, slatkiši, krompir, beli pirinač, gazirani sokovi, beli šećer, proizvodi iz pekare i slane grickalice treba izbaciti iz jelovnika.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Preporučuje se hrana koja je bogata dijetalnim vlaknima i niskog glikemijskog indeksa. U jelovnik uvrstite integralne žitarice, povrće koje ne sadrži skrob (paradajz, krastavac, brokoli, zeleno lisnato povrće, paprika). Od voća je najbolje jesti bobičavo voće kao što su jagode, borovnice, kupine, maline. Morate imati na umu da ni sa voćem ne treba preterivati. Izbegavajte da jedete banane.

Preporučuje se da se proteini unose u organizam putem ćurećeg i pilećeg mesa bez kožice, jaja, mladog sira, ribe, kiselog mleka i jogurta.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here