Izložba dela Milene Čubraković u Galeriji „Lazar Vozarović“

0
202

U godini jubileja, 50. godina od osnivanja, Galerija nastavlja sa predstavljanjem svog fonda. Izložba koja je pred publikom od 10. aprila, nakon svečanog otvaranja u 19 časova, obuhvata radove iz studentskog perioda, crteže, ulja na platnu, ali i dela sa početka 2000. autorke koja je zaveštala svoje radove galerijama i muzejima u Srbiji, iako je likovnu karijeru gradila i duguje Rimu. Dela Milene Čubraković poklonjena mitrovačkoj Galeriji potpuno su restaurirana i spremna za izlaganje.

U okviru izložbe biće prikazan i film i dokumentarna emisija o Mileni, kako bi se publika upoznala sa radom ove autorke, ali i da bi obeležili sto godina od njenog rođenja.

Milena Čubraković bila je slikarka, pisac, filmski crtač i animator. Umetnička ličnost koja je ostavila značajan trag u srpskom slikarstvu 20. veka. Rođena je u Bresnici kod Čačka 1924. godine, akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završila je 1953, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Avgusta 1950. odlazi u Rim, gde je provela i većinu svog života.

Njena dela se nalaze pored Galerije Lazar Vozarević i Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici i u Muzeju savremene umetnosti u Rimu, Beogradu, Novom Sadu, Galeriji Nadežda Petrović u Čačku i drugim javnim i privatnim kolekcijama u Srbiji i Italiji. Izložba je otvorena do 14. maja 2024. godine.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here