Izložba Udruženja likovnih umetnika „Sirmium“ priređena u Galeriji „Lazar Vozarević“

0
764

Izložba slika Udruženja likovnih umetnika „Sirmium“ priređena je prošle srede, u Galeriji „Lazar Vozarević“, povodom obeležavanja Dana žena. Raznovrsnost tema, tehnika i stilskih opredeljenja odlikuje Osmomartovsku izložbu ULU „Sirmium“, na kojoj se predstavio 31 autor sa 62 dela. Ovogodišnja izložba obradovala je veliki broj ljubitelja umetnosti, koji svake godine sa nestrpljenjem očekuju ovu svojevrsnu smotru likovnog stvaralaštva u gradu.

Udruženje „Sirmium“ nastavlja svoju izlagačku aktivnost u kontinuitetu i predstavlja udruženje likovnih umetnika sa najdužom tradicijom u Sremskoj Mitrovici.

Među radovima, koji su tematski vezani za mrtvu prirodu, akt, pejzaž i simboličke kompozicije posebnu pažnju privlače dela autora koji svoj umetnički izraz grade pod uticajem kubističkih i apstraktnih tendencija sa naglašenom geometrijom i ekspresijom boja. Primetno je vraćanje portretu, autoportretu i grupnim kompozicijama, što govori u prilog činjenici da se fokus interesovanja pomera ka angažovanijim temama. Uprkos velikoj generacijskoj, profesionalnoj i stilskoj razlici među članovima vidan je trud da se dostigne dublje značenje, simbolika i smelija kompoziciona rešenja u likovnim delima.

Na ovogodišnjoj izložbi pohvaljeni su autori Katarina Petrović „Mr Shama’s journey“, Olivera Delić „Autoportret“ i Vuk Muškinja, sa radom „Polupano vreme“.

U programu otvaranja učestvovali su Marija Vukajlović, kustos galerije, Jelena Gajin, predsednica i Jelica Radosavljević, članica udruženja. Muzički deo programa upotpunili su Ilija Sretenović, klarinet i Isidora Kozlina, flauta, učenici mitrovačke srednje Muzičke škole „Petar Krančević“. Izložba se može pogledati u prostoru galerije do 24. marta.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Vukajlović)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here