JANUAR – mesec u kojem se najviše slavi! PROVERITE laboratorijske parametre nakon prazničnog prejedanja

0
323

Da li ste znali da se u januaru obeležava čak devet verskih praznika? Tokom prvog meseca u godiniuživamo u prazničnom periodu sa najbližima, pa se čestoprepustimo degustaciji raznovrsnih trpeza.

Naša ishrana tokom praznika uglavnom je obilna i kalorična, a prejedanje može imati značajan uticaj na zdravstveno stanje organizma. Kako smo u ovom periodu opušteniji, neretko zaboravljamo na važnost očuvanja našeg zdravlja i zato je redovna provera laboratorijskih parametara izuzetno važna. O tome koje biohemijske analize je potrebno proveriti nakon perioda jače i obilnije ishrane, ali i o njihovom značaju za organizam, govorila je doktorka Nada Vujić-Jović, specijalista opšte medicine u MediGroupsistemu.

Smatra se da se oko 70 odsto svih medicinskih dijagnoza postavi na osnovu laboratorijskih nalaza. Postoji veliki broj biohemijskih analiza, ali se najčešće koriste one analize koje ukazuju na osnovne metaboličke procese u organizmu i čiji rezultati postavljaju smernice za dalja ispitivanja.

Veoma je važno redovno kontrolisati ove parametre, čak i onda kada ne postoje nikakvi simptomi. Zato su oniuvek neizostavni deo preventivnih pregleda, koje treba redovno sprovoditi bez obzira da li je reč o zdravoj osobi ili pacijentima sa hroničnim oboljenjima“, otkriva dr Vujić-Jović.

Jedna od najčešće izvođenih analiza je kompletna krvna slika, koja je veoma značajna jer se koristi za procenu opšteg zdravstvenog stanja i može da ukaže na niz oboljenja poput anemije, virusnih i bakterijskih infekcija, alergijskih stanja i malignih bolesti.

Glukoza kao najčešća biohemijska analiza

Kada je reč o biohemijskim analizama, parametar koji se najčešće proverava jeglikemija, tj. nivo glukoze, odnosno šećera u krvi. Kako bi naše telo normalno funkcionisalo, za organizam je potrebna određena količina glukoze, koja služi kao osnovni izvor energije i pokretač svih aktivnosti u našem telu.

Povećana vrednost glikemije zahteva da se urade dodatne analize krvi kako bi se utvrdilo da li je reč o predijabetesu ili dijabetesu. Ovaj parametar takođe služi kao stepen kontrole dijabetesa kod obolelih koji ukazuje na efikasnost lečenja. Za kontrolisanje dijabetesa koristi se i analiza pod nazivom HbA1c, koja nam daje važne informacije o uspešnosti lečenja, jer predstavlja pokazuje tromesečnu vrednost glikemije“, dodaje dr Vujić-Jović.

Dobar vs loš holesterol

Lipidni status označava nivo specifičnih molekula lipida, odnosno masti u krvi i obuhvata određivanje ukupnog holesterola, HDL-holesterola, LDL-holesterola i triglicerida.

Holesterol je sastavni deo našeg organizma. Većim delom se proizvodi u telu, a pored toga, u organizam se unosi i putem hrane. Potreban je za funkcionisanje svih ćelija, jer ulazi u sastav ćelijskih membrana i učestvuje u sintezi hormona i transportu vitamina (A, D, E, K). Ipak, kada se vrednosti holesterola podignu iznad određenih granica, to može predstavljati ozbiljan izazov za naše zdravlje ili signalizirati potencijalne druge zdravstvene probleme.

Holesterol se u krvi transportuje vezujući se u lipoproteine različite gustine, od kojih su najvažniji HDL holesterol ili „dobar“ holesterol koji ima protektivnu ulogu i što ga je više to je bolje. Zatim, LDL holesterol ili „loš“ holesterol, koji predstavlja faktor rizika za pojavu srčanih i cerebrovaskularnihoboljenja“, ističe dr Vujić- Jović.

Povećan unos hrane povećava nivo triglicerida

Trigliceridi su najčešća vrsta lipida u telu, a jedna od glavnih funkcija je deponovanje energije. Uglavnom se unose putem hrane, a u manjoj meri se sintetišu u organizmu. Unošenjem prevelike količine hrane i kalorija javlja se suficit materija koje ne mogu da se iskoriste u metaboličkim procesima, što uzrokuje povećanje nivoa triglicerida u krvi, kao i njihovog deponovanja u telu.

Poremećaj ovih parametara je veoma čest nakon prejedanja, odnosno unosa velike količine hrane i pića. Zato su redovni preventivni pregledi i provera laboratorijskih nalaza ključni za očuvanje zdravlja. Uz to, zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost čine neophodan deo brige o svom telu. Neka još veća posvećenost zdravlju bude jedna od vaših novogodišnjih odluka i zato proverite vašu krvnu sliku i zakažite preventivni pregled na vreme.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ksenija Ubović)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here