Japanska agencija za međunarodnu saradnju u Šidu

0
617

Predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) posetili su Opštinu Šid i tom prilikom održali radni sastanak kojem su prisustvovali predsednik opštine Šid, Zoran Semenović sa saradnicima, predstavnici JKP „Standard“ Šid, kao i predstavnici Japanskog stručnog tima (JET).

Opština Šid beleži dugogodišnju saradnju, razmenu iskustava i znanja sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju i stručnim timom koji na terenu ispituje potrebe Opštine i njenog stanovništva, sa ciljem unapređenja uslova i razvoja kapaciteta za upravljanje čvrstim otpadom.

Značaj ovog projekta odnosi se, ne samo na opštinu Šid, već i na region i druge opštine u Srbiji koje će tzv. „šidski model“, rezultat višemesečnog istraživanja Japanskog stručnog tima, Opštine i JKP „Standard“, moći da implementiraju kao model dobre prakse tretiranja otpada na održiv i ekološki prihvatljiv način.

Tokom dvonedeljene posete Tokiju (Japan), delegacija Srbije, koju je činilo i pet predstavnika opštine Šid i JKP „Standard“ Šid, posvedočilo je najboljoj praksi tretiranja čvrstog otpada u Japanu, sa naglaskom na njegovu separaciju, transport i dalju obradu.

Predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju obišli su u pratnji stručnog tima i predstavnika JKP „Standard“ lokacije u Šidu na kojima su postavljeni kontejneri namenjeni separaciji i reciklaži otpada na samom mestu njegovog nastanka, i poboljšanju uslova upravljanja komunalnim otpadom u skladu sa standardima EU i zakonodavstva Srbije.

U okviru radnog sastanka govorilo se o nastavku realizacije projekta razvoja kapaciteta za upravljanje čvrstim otpadom, o realizovanim aktivnostima i merama koje će do kraja projekta biti preduzete, a koje će zauzimati značajno mesto u Lokalnom planu upravljanja otpadom.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here