Kada je pravo vreme za zamenu ulja na automobilu?

0
1453

Kada kažemo “zamena ulja”, većina će sigurno pomisliti da se radi isključivo o menjanju motornog ulja. Zamena motornog ulja spada u mali, odnosno redovan servis na automobilu, ali pored motornog potrebno je da vodite računa i na vreme menjate ulje menjača vašeg automobila. 

Upravo redovnom promenom motornog i ulja menjača možete sprečiti velike kvarove koji vas mogu ostaviti na putu kada ćete vrlo verovatno morati potražiti pouzdane usluge šlepa u Srbiji. U nastavku teksta saznajte kako da znate da je pravo vreme za promenu ulja.

Zamena ulja motora – obavezna stavka svakog malog servisa

Pored zamene svih filtera i eventualne dopune kočione i rashladne tečnosti obavezan deo svakog malog servisa je i zamena motornog ulja. Interval zamene varira od automobila do automobila, a isti podatak možete pronaći u servisnoj knjižici odnosno uputstvu vašeg automobila. Vreme za zamenu je najčeće nakon 5000 – 15 000 kilometara ali je potrebno voditi računa i u pojedinim uslovima menjati ulje motora i ranije nego što je preporučeno. 

Bitno je napomenuti da se pri kupovini polovnog automobila preporučuje zamena svih filtera i ulja odmah nakon kupovine, bez obzira na to da li vam je prodavac rekao da su ulje i filteri promenjeni “pre par dana”. Kada je reč o novim automobilima koji su u garanciji, redovan servis morate raditi u propisanom roku, jer u suprotnom gubite garanciju na automobil.

Ukoliko vaš automobil nije u garanciji, a vozite ga samo na kraćim relacijama ili u uslovima kada se motor više opterećuje, preporuka je da zamenu ulja motora odnosno redovan servis radite i pre preporučenog intervala.

Sa druge strane, ukoliko ne prelazite veliki broj kilometara, potrebno je da zamenu ulja radite na svakih godinu dana iako možda niste prešli kilometražu pri kojoj se preporučuje zamena ulja. Motorno ulje sadrži aditive i supstance koji gube svojstva tokom vremena pa je upravo zbog toga i potrebna zamena kako bi se izbegli potencijalni kvarovi.

Proizvođači danas preporučuju zamenu motornog ulja na čak 30 000 pređenih kilometara. Ovi motori koriste izdržljiva sintetička ulja ali se vrlo često može desiti da automobil obavesti vozača da je potrebna promena ulja i pre vremena. 

Lampica za ulje – signal za promenu i kontrolisanje nivoa ulja

Jedna od stvari koju nikako ne treba zanemarivati je lampica za nivo ulja u motoru. Ukoliko vam vaš automobil na instrument tabli prikaže lampicu za nizak nivo ulja, potrebno je da odmah proverite nivo ulja i automobil odvezete kod servisera kako bi se zamenilo ulje i eventualno otklonio kvar koji je prouzrokovao gubljenje ili sagorevanje ulja kako ne bi došlo do velikih kvarova i stradanja motora.

Moderni automobili osim standardnih senzora za nivo ulja u karteru poseduju i senzore koji mere kvalitet ulja pa vam tako automobil može signalizirati da je potrebna zamena ulja i pre vremena. Ukoliko ignorišete ovu lampicu, računar automobila može ograničiti broj obrtaja motora odnosno upaliti takozvani safe mode što znači da automobil nećete moći da vozite recimo preko 3000 obrtaja sve dok ne izvršite promenu ulja.

Zamena ulja menjača 

Zamena ulja u menjaču ne spada u redovan servis ali je izuzetno bitno redovno menjati ulje kako ne bi došlo do kvarova u samom menjaču koji nekada može biti i najskuplji deo za popravku ili se čak i ne može popraviti već se mora zameniti polovnim ili novim. Zamena ulja u menjaču nema kratak interval menjanja kao zamena motornog ulja. Taj interval zavisi pre svega od tipa menjača. 

Promena ulja kod manuelnih menjača

Kod manuelnih menjača, preporučeni vreme za menjanje je od 50 000 – 150 000 kilometara. I ovde se interval zamene može smanjiti baš kao kod zamene motornog ulja. Ukoliko se radi o pretežno gradskoj vožnji gde se često menjaju brzine ili se ne vodi računa pri ubacivanju u brzinu, kod menjača dolazi do opterećenja i sudaranja zupčanika pa je preporučeno menjati ulje menjača i pre roka predviđenog u servisnoj knjižici kako bi se održao optimalan rad menjača.

Zamena ulja kod automatskog menjača

Zamena ulja kod automobila sa automatskim menjačem radi se najčešće na 80 000 kilometara, a neki proizvođači preporučuju zamenu ulja na 150 000 – 200 000 pređenih kilometara. Osim promene ulja menjaju se i filteri, a nekada i kompletan karter menjača. BMW recimo za automatski menjač koji se nalazi u njihovim vozilima kaže da sadrži lifetime ulje, odnosno da ga nije potrebno menjati. Većina majstora se nikako neće složiti sa ovim. Vremenom nivo ulja može opasti ili se u ulju skupe opiljci koje filter ne može filtrirati i može doći do velikih kvarova koji će sigurno biti veliki udarac na vaš džep. Kod DSG automatskih menjača, interval zamene je uglavnom od 60 000 do 80 000 pređenih kilometara

Kada je vreme za zamenu ulja u vašem menjaču možete pogledati u servisnoj knjižici vašeg automobila. Ukoliko je vozilo u garanciji, servis menjača je potrebno raditi na vreme kako ne bi došlo do gubljenja garancije na automobil.

Ukoliko vas sve ove brojke zbunjuju, najbolje za vaš automobil je dobar i pouzdan serviser koji će voditi računa o vašem četvorotočkašu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Sandra Stanojković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here