POČELO JE! Otimačina za funkcije u novoj lokalnoj vlasti

5
2774

mirjanaOdržavanjem konstitutivne sednice na kojoj su verifikovani mandati budućih odbornika i izabrani predsednik i sekretar Skupštine grada počelo je formiranje nove vlasti u našoj lokalnoj samoupravi.

Predsednik Skupštine Grada sada je Tomislav Janković. Ne znam da li je ovaj naturalizovani Mitrovičanin funkciju zamenika gradonačelnika obavljao dobro ili loše jer pored tako dominantnog Gradonačelnika svaki zamenik ostaje u senci, pa ne znam ni da li je mesto predsednika Skupštine Grada za njega nagrada, novi profesionalni izazov ili nešto treće.

Izvesno je da i dosadašnji predsednik Skupštine Grada, bivši Republički poslanik i bivši poverenik lokalnog SNS-a nema želju da se vrati ne mesto bibliotekara u Osnovnu školu iz koje je 2012. otišao, pa se da pretpostaviti da ćemo i njega videti na nekoj dobro ušuškanoj poziciji koja imponuje… Da li je u našem najboljem interesu da finansiramo ova dva “kreatora lokalnih politika” – prosudite sami.

Gotovo je sigurno da će mesto novog gradonačelnika zauzeti dosadašnji načelnik Gradske uprave za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove Vladimir Petković. Da li će ovaj pravnik biti u prilici da bira tim najbližih saradnika ili će morati da se povinuje političkim kombinatorikama brzo ćemo dobiti odgovor.

Imena novih načelnika Uprava, zamenika, pomoćnika gradonačelnika i direktora Javnih preduzeća pokazaće nam koliko ozbiljnosti, profesionalizma i kvaliteta možemo očekivati od novog servisa građana. I budućnost sadašnjih, koji neće biti ono što su bili, reći će nam mnogo, ako se razumemo.

Evo primera: Trenutna načelnica Uprave za obrazovanje od biografije na sajtu Grada ima samo podatak da je završila Učiteljski fakultet i da je majka. Ovo valjda govori o tome da nije imala iskustva ni u struci (učiteljica), pa teško da je mogla pružiti bog zna šta na mestu gde se mora voditi računa o predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju. I šta ćemo sad? Da li samo zato što je imala sreće da je kolega učitelj/bibliotekar te 2012. odredi za načelnicu treba da ostane da radi u Upravi i dalje? Ako na mesto novog načelnika dođe neko kompetentan, ko već nije zaposlen u Upravi za obrazovanje, zar nije logično da se ova učiteljica vrati tamo odakle je došla?

Ili još bolji primer: Takođe po izboru gore pomenutog bibliotekara na mesto načelnika jedne vrlo značajne Gradske uprave zaseo je čovek u čijoj biografiji na sajtu Grada piše: ,,Radno iskustvo sticao je u nekoliko privatnih firmi gde je radio na rukovodećim pozicijama od šefa prodaje do direktora prodaje,,. Imamo li mi neku Gradsku upravu za prodaju, trgovinu, trange-frange…?

Gde sad ovaj da se dene, posle katastrofa koje je načelnikujući napravio?

Ako ostane da radi bilo šta u Upravi koju je tako neuspešno vodio znaćemo da je i novim donosiocima odluka ispred svega zadovoljenje ličnih interesa drugova članova, a sve o našem trošku! Novi načelnik ove Uprave sada mora biti ili suvi profesionalac sa višegodišnjim iskustvom u struciili “ode mast u propast”!

Ako se, pak, iz raznoraznih razloga bude kombinovalo pa se Zakon o lokalnoj samoupravi bude zaobilazio neka to onda bude za kvalitetna rešenja kao što je sadašnji načelnik Uprave za opšte i zajedničke poslove čije obrazovanje nije u skladu sa onim što za to mesto predviđa Zakon, čak su mu i lični afiniteti izgleda drugačiji, ali je pristupom i kapacitetom koji poseduje svakako opravdao poverenje koje mu je ukazano.

(Mirjana Novković)

5 COMMENTS

  1. Naravno da se u gradskoj upravi svasta prodaje. Trgovina glasovima i mandatima jr uobicajena stvar, a zna se ko je napredovao od sefa do direktora prodaje…

  2. Нека грађани СМ буду „поносни“ на своје кандидате,..:-(

  3. “ Dusebriznici “ kako gurane vase noseve gde vam nije mesto.
    Bitno je da ste dali vas komentar.
    Ali kontekst je isti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here