MUKE GRAĐANA – VLAST NEMOĆNA: Jesu li nam psi postali važniji od dece?

24
7150

Kada je u pitanju problem vezan za pse lutalice situacija u gradu i okolnim selima, postaje nepodnošljiva, a u pojedinim trenucima gotovo i zapaljiva. 

Sa različitih mesta na adresu nadležne Gradske uprave i Komunalne policije stižu pritužbe građana u vezi sa torturom koju oni ili njihova deca doživljavaju na ulicama, a čiji su uzročnik nekontrolisane grupe pasa lutalica. U pomenutim državnim ustanovama pravdaju se da im doneseni zakonski akti vezuju ruke, a Azil za pse još nije urađen kako bi se životinje sklonile sa ulica.

Nekad je taj problem rešavala poslovna jedinica “Zoo-higijena” koja je postojala u okviru JKP “Komunalije”, ali je, nakon neprestanih pritisaka od aktivista lokalnih udruženja za zaštitu pasa i mačaka, prestala sa radom. Iz ovih razloga, danas su građani Mitrovice prepušteni na milost i nemilost gladnim hordama pasa. I dok muška populacija grada ćuti i trpi, najugroženija su deca i žene, koje se, u pojedinim gradskim kvartovima, boje samostalno čak i izaći na ulicu.

Primera radi, par nedelja su stanare u naselju Dekanske bašte terorisali gladni psi tako da, ne samo da nisu smeli puštati decu napolje da se igraju, već noću nisu mogli ni da spavaju od horskog lajanja i psećih međusobnih obračuna oko teritorije.

Građani sa kojima smo razgovarali, navode da su se žalili na sve moguće adrese ali su svi slegali ramenima navodeći da su nemoćni kako zbog Zakona donesenih u Narodnoj skupštini Srbije, tako i agilnih aktivista udruženja za zaštitu životinja koji su veoma aktivni kad je u pitanju zaštita pasa lutalica, dok u isto vreme, sa svoje strane, gotovo da ne nude nikakvo rešenje za ovaj problem.

Po našim saznanjima Udruženje „Kanis“ je u poslednjih nekoliko meseci udomilo oko 200 i sterilisalo 300 pasa. Kako su istakli predstavnici ovog udruženja, akcijom čipovanja vlasničkih pasa i mačaka, kao i sterilizacijom, donekle će se rešiti problem pasa lutalica, ali to je premalo za trajno rešenje.

Ipak, dan nakon obavljenog razgovora, čopor pasa iz Dekanca je uklonjen, ali za njima je ostala ruinirana životna sredina, osušena trava i uništena fasada. Savet stanara jedne od oštećenih zgrada već najavljuje da će tražiti da im Grad nadoknadi štetu koja je nanesena njihovom privatnom vlasništvu.

Ta šteta će možda biti i plaćena, možda i ne, ali ko će da nadoknadi trume deci koja ne smeju više sama da izađu ni ispred zgrade da se igraju, a kamoli da se prošetaju do gradske plaže ili da, u obližnjoj prodavnici, kupe sladoled.

Tokom pisanja ovog teksta, javila nam se i čitateljka iz Mačvanske Mitrovice, ljuta što se zbog istog problema u njenom mestu nadležni ograđuju i navode identične probleme koji imaju i žitelji u drugim delovima grada. Uglavnom, građani se listom slažu da treba urediti i ovu oblast po evropskim standardima, ali se stvari ne mogu postavljati naglavačke.

Drugim rečima, nisu nam, valjda, postali važniji psi lutalice od rođene dece!?

(Milan Milivojević)

24 COMMENTS

 1. Izgradnja Azila za pse mora postati prioritet ! Odgovorno vlasnistvo i maksimalna saradnja sa Drustvima za zastitu zivotinja ,uspostavljanje Eko zoo patrola koje ce zbrinjavati i udomljavati pse lutalice jedni su od ciljeva Zelenih Mitrovice.Otvaranjem Azila dobijamo i otvaranje novih radnih mesta zaposljavanje nasih sugradjana kao i nestanak pasa lutalica sa ulica i time vracamo sigurnost nasim gradjanima u slobodi kretanja.Iz problema stvara se sansa za to se zalazu Zeleni.S postovanjem Ivan Artukov

 2. Ko ce sad da izgradi azil kad to nije mogao ni buduci ministar i seljonacelnik u ostavci – Branislav Nedimovic za 16 godina svoje vladavine Sr. Mitrovicom.

 3. Mislim da bi najbolje bilo aktivirati mitrovacke lovce da likvidiraju kerove lutalice iz naseljenih mesta kako gradjani i deca nebi bili ugroženi od istih.

  • pozivanje na izvršenje krivčnog dela je , takodje,krivčno delo…. vodite računa i šta pišete i šta radite…..mozda se „kola polome“ baš na vama

 4. taj problem nebi uopste postojao, da malo i mestani sami razmisle. u celoj evropi postoji sterilizazija ili kastracija kucnih ljubimaca tako da taj problem uopste ne postiji. u Srbiji niko o tome ne razmislja pa se zato psi lutalice setaju po ulicama, i traze sto sva ostala bica na ovoj zemaljskoj kugli traze nesto da jedu, dali je to zlocin. dali ste vi sterilisali vasu kuju? vas Komsija ?

 5. Nisu to lutalice, to su napušteni psi. Trebalo bi obavezati vlasnike da sterilišu i kastriraju svoje pse. Onda bi vremenom bilo sve manje napuštenih pasa.

 6. E,sada su se toliko najedili svi funkcioneri!To nije problem od ove godine.Kada bi stradalo dete od nekog „vaznog“,odmah bi se naslo resenje.

 7. Lepo su vam servirali pricu „Kanis“
  Tako to ide kod nas , zavadi pa vladaj!
  Samo ima ovde mnogo veci problem, tko zeli -sta i zasto to radi , cije je to navodjenje da se blati i gazi , po pojedincima , zbog cijih ciljeva.
  Nije bitan ni Kanis , ni psi , nego zna se , vrti se oko para , a zna se i na sta navode .

 8. Zašto je vlast nemoćna ? Šta su preduzeli ? Sve „cake“ građani znaju , naročito ovakve koje ste vi smislili – naravno ne sami !!!
  Ko i malo poznaje ovaj problem koji je napravilo „urbano profitersko društvance , znaju da ubijenjem napuštenih kučnih ljubimaca nemože rešiti problem ali mogu rešiti svoje bolesne profiterske ambicije. Napuštenih a potom lutajućih kućnih ljubimaca biće ih sve više i više a „društvance „će zadovoljno trljati ruke , ali će i dalje i više plašiti građane koji zaluđeni „problemom“koji im se s razlogom nameće i dalje drešti kesu ne pitaju ći „zašto su i dalje psi na ulici ?????

 9. Kada bi se pare, namenjene napustenim psima i mackama trosile kako treba a ne trpanjem u dzepove tih istih koji kritikuju zakon koji ih onemogucava da rese problem ubijanjem tih neduznih stvorenja, upotrebile za izgradnju pristojnih azila, sterilizacije i hranjenje, problem bi bio donekle resen. Ti isti ljudi od kojih gradjani traze pomoc su stvorili sebi veoma unosan bizniz kradjom para namenjenih za resavanje ovog problema. Mili gradjani, koji ne znate da nahranite gladnog coveka a kamoli psa ustanite protiv lopova koji brane vasoj deci da izadju na ulicu

  • Bravo Branka,pravo u centar.Ogromna sredstva se izdvajaju za zbrinjavanje tih jadnicaka,ali na zalost,zavrsavaju u dzepovima pojedinaca.A da ne spomunjemo kolika sredstva su isplacena „ljudima“ za lazne ujede.Lopovluk na sve strane,a na kraju ispastaju jadni psi i macke

 10. Tebi Sasa bi zabranila i vazduh da dises,nije ni cudo da nam je – kako nam je! Karma je cudo zaista !!!

 11. Za sve probleme koje imaju gradjani je odgovorna lokalna vlast u ovoj opstini jer nije postupila po Republickom zakonu i u skladu sa njim resila nastali problem napustenih zivotinja kako to neki vole da kazu pasa lutalica. Najlakse je uvek okriviti pse kao i udruzenja a zapravo je odgovorna lokalna vlast, psi nisu pali sa marsa vec ih proizvelo neodgovorno stanovnistvo a i nesprovodjenje zkona. Ja bih preporucio da sestara nezakonita opstinska odluka izmeni i uskladi sa vazecim zakonima kao i uvede obavezna kastracija i sterilizacija svih vlasnickih pasa a te poslove poveriti zainteresovanim veterinarskim stanicamai njima platiti iz budzeta za kastraciju i sterilizaciju zivotinja, naravno iz ovog mora se izuzeti zivotinje koji se koriste za kinoloske i felinoloske potrebe. Gradjanin koji ne bude zeleo da prihvati ovakav nacin resavanja problema bice sankcionisan u skladu sa prekrsajnim zakonom. Na ovakav nacin bi se resio problem bez upotrebe nasilja nad zivotinjama i bio bi u potpunosti humano resavanje sa stvaranjem nekontrolisanog razmnozavanja zivotinja, jer u svakom slucaju najbolje resenje je sprecavanje stvaranje uzroka problema nego resavanje posledica.

 12. Bolje pitajte vašu opštinsku vlast gde su pare namenjene rešavanji ovog problema, da li je iko od vaših sugradjana kaznjen za napuštanje životinja,,,, koliko imate nelegalnih odgajivačnica u vašoj opštini?

  Strategije za rešavanje ovog problema je usvojena pre ,6,7 godina… da je sprovodjena kako treba.. sada ne bi bilo ovih problema.. a ko je kriv…. svi vi gradjani… na čelu sa vašim opštinskim rukovodstvom

 13. sto se kastracije pasa lutalica tice niko se ne boji da ce ih pas poje…ti nego se svi bje da ce ih pas ujesti ili rastrgnuti zato ili vadi zube ili sklanjaj sa ulice.

 14. Ma to kao nekad treba angazovati lovce da oni to lepo popucaju i nece ih biti broj ce im se smanjiti posle par izlazaka ih uopste nece biti

 15. Lutalice skloniti sa ulice, uspavati one koji nisu udomljeni,a ove vlasinike koji vode svoje pse bez povodca i korpe opaliti po dzepu(jer to su mirni psi koji nece nikoga napasti). Po 50 crvenih minimalno i onda bih bilo i novaca za azil i ne bih morali da uspavljuju nego bi bilo i za njihovu hranu ,a i da se plati taj neko ko radi taj posao iz LJUBAVI.

 16. Šetali smo psa supruga i ja od pravca šalabare kroz ulicu zrtava fašizma( pas koker španijel 4 meseca star na povodcu)…Stariji krupniji čovek oko 70 god.vidno alkoholisan stoji ispred kuće sa tri lovna nemačka terijera.Psi kidišu na nas, supruga diže psa ja ih teram,derem se, mašem rukama nogama…Vlasnik ništa ne preduzima…Psi kidišu jedan id njih me hvata za nogavicu…Šutiram ga.Vlasnik počinje da me gadja kamenjem sa pružnog prelaza zato što sam mu udari psa.Kamenje mi leti oko glave psi ne posustaju…Bežimo preko pruge uz pretnje da će nas naći i pobiti…Šta sam trebao raditi čoveku od 70 ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here