Kako podići svest za odgovornim odlaganjem otpada u seoskim područjima

0
1273

Završna konferencija projekta „Za odgovorno upravljanje komunalnim otpadom u ruralnom području” održana je na imanju „Salaš Isailovi”. Projekat, koji  je finansiran sredstvima Evropske unije kroz program „EU za tebe”, ima za cilj poboljšanje upravljanja otpadom u selima na području Sremske Mitrovice.

Kroz projekat je organizovana 21 radionica za učenike osnovnih škola ruralnog područja i četiri onlajn radionice za predstavnike farmera i proizvođača.

Po rečima direktorke mitrovačke Agencije za ruralni razvoj, Dušice Pavlović Mataruga, ta agencija će i ove godine u saradnji sa lokalnom samoupravom i Poljoprivredom stručnom službom sprovesti akciju prikupljanja pesticidnog otpada.

Cilj ove akcije, kao i godinama unazad, jeste prikupljanje ovog opasnog otpada koji treba da se na pravilan način deponuje, samim tim i uništi. Agencija će i ove godine pružiti maksimalnu podršku u smislu obaveštavanja poljoprivrednih gazdinstava putem besplatnih SMS poruka, saradnju sa mesnim zajednicama ali i kroz štampani materijal, plakate, frajere i dostavu tog materijala, kako bi što veći broj lica koji mogu da donesu svoj ambalažni, pesticidni otpad to i uradio. Ovu priliku bih iskoristila da pozovem što veći broj poljoprivrednika da se odazovu i da svoj otpad odlože na adekvatan način jer želimo da broj i poljoprivrednih gazdinstava i količina pesticidnog otpada koji bi prikupili ove godine raste, odnosno da raste iz godine u godinu. Pogotovo što je Grad Sremska Mitrovica jedan od retkih koji ima organizovan ovaj efikasan sistem upravljanja ambalažnim pesticidima otpadom, pa da poljoprivrednici iskoriste tu priliku”, rekla je Dušica Pavlović Mataruga.

Projekat odgovornog upravljanja komunalnim otpadom u ruralnom području započet je u septembru prošle godine, a radionice su održane u Laćarku, Salašu Noćajskom i Šašincima za učenike osnovnih škola, poljoprivrednike i učesnike organizacija civilnog sektora koji se nalaze u ruralnim područjima. Cilj je bio da se građani i učenici upoznaju sa tokovima otpada, i sa tim da ove godine treba da se uspostavi novi Lokalni akcioni plan za upravljanje.

Koordinatorka projekta Gospava Kalaba, izjavila je da je snimljen je i film o odgovornijem upravljanju otpadom sa osvrtom na probleme koji muče građane Sremske Mitrovice i okolnih sela i dodala:

U Sremskoj Mitrovici postoji dobar osnov za upravljanje otpadom. Imamo sanitarnu deponiju, kontejnere za odvajanje otpada, trgovinske lance gde se mogu odlagati baterije, stare lekove. Problem su više ruralna područja gde ne postoje mesta za odlaganje električnog i elektronskog otpada i otpadnog ulja. Takve stvari ne bi smele da se ostavljaju na deponijama. Nadamo se da će se to rešiti da će se podići svest građana i da će lokalna samouprava imati sluha za sve te probleme”.

Akcija prikupljanja pesticidnog otpada počinje 31. maja, najavio je Stevan Savčić, direktor Poljoprivredne stručne službe, i dodao da će trajati sedam dana.

(M. M./foto. S. Nikšić)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here