Kako smanjiti unos šećera u organizam?

0
2052

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se ne unosi više od 5 posto (do 30g) šećera od ukupnih dnevnih energetskih potreba u toku dana. Međutim, pošto se šećer nalazi u svim proizvodima koje kupujemo po marketima, da li preterujemo sa njegovim unosom?

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Šećer se nalazi u proizvodima kao što su čokolade, keksići, sokovi, žvake, kečapi, razni umaci i sosovi, šejkovi, nes kafa. Šećer se takođe nalazi i u voću, ali pošto su to drugačije vrste šećera, njih ne moramo da se odričemo( naravno i u unosu voća treba biti umeren).

Zašto je beli šećer loš?

Ukoliko u dužem vremenskom periodu prekoračujemo dnevni unos od onoga koji je preporučen, često može doći do gojaznosti, a to vodi ka problemima sa srcem i dijabetesom tip 2.  Takođe šećer izaziva karijes i dovodi do kvarenja zuba.

U koka-koli u 100 ml ima 11 g šećera. To je već jedna trećina od preporučenog unosa. Industrijski voćni sokovi i ledeni čajevi isto sadrže dosta šećera. Ako ste odlučili da kupite ovsene pahuljice ili musli u marketu, nemojte da vas zavara što na njima piše da su zdravi.

Čokolada može da sadrži i do 45 grama šećera u 100 grama proizvoda. Voćni jogurti imaju oko 13 grama. Kečap na 100 grama sadrži 24 grama šećera.

Kako da smanjite unos šećera?

Umesto raznih industrijskih sokova, opredelite se za sveže isceđen sok i limunadu, koji ste lično napravili. Naravno, nemojte dodavati šećer. Ukoliko preferirate gazirane napitke, zamenite ih sa gaziranom vodom u koju će te dodati neko ceđeno voće. Kada pravite torte ili kolače, dodajte manje šećera nego što piše u receptu ili jednostavno potražite zdravije varijante. Jedite više svežeg voća, to bi trebalo da vam smanji „potrebu“ za slatkim. I ono što je najbitnije, pažljivo čitajte šta piše na etiketama proizvoda.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here