Kako sprečiti da vam lopovi ne obiju stan/kuću dok ste na letovanju?

1
1911

Odlaskom na odmor i napuštanjem doma potencijalno možete postati meta provalnika. Objava na društvenim mrežama, puno poštansko sanduče, spuštene roletne i ugašeno svetlo, samo su neki od signala da niste tu. Građani se, reklo bi se po anketi koju smo sproveli, ne plaše provale.

Rukovodilac grupe za suzbijanje teških krađa MUP-a Srbije Slađan Janković kaže da se 90 odsto tih meta bira po „ad hok sistemu“, dok su preostalih deset mete koje se „tipuju“.

Lopovi tačno znaju kada je čovek u kući, kada nije i na taj način istipuju metu, znaju gde se drži novac a gde zlatni nakit“, navodi Janković.

U policiji ne beleže veliku razliku u broju provala koji se događaju unutar gradskog jezgra i periferije, odnosno seoskih sredina. Razlikuju samo tipove provalnika.

Mi izvršioce teških krivičnih krađa delimo na amatere, profesionalce i strane državljane. Imamo dosta stranih grupa, profesionalaca, koji dolaze iz Makedonije i Bugarske, koji imaju specijalizovane alate za otvaranje sigurnosnih vrata“, naglašava Janković.

Iz policije navode da je zaplenjeno mnogo alata, bilo ručno pravljenih, bilo kupljenih. Najčešći proizvođač je iz Kine, a naše zakonodavstvo ne zabranjuje uvoz takvih predmeta. U policiji ističu da se na internetu za veoma male pare može nabaviti alat za obijanje vrata. Takođe, na Jutjubu postoji na desetine snimaka koji prikazuju do detalja kako se sve mogu i na koje načine obiti vrata.

Ukoliko prilike materijalne to dozvole, građani mogu da se obezbede – sigurnosna vrata, alarme, kamere, a od saveta apelujemo da građani ne drže u svojim domovima veću količinu novca, zlata, da prilikom odlaska na odmor ne objavljuju tog trenutka na društvenim mrežama gde su i sa kim“, poručuje Janković.

Zatvorska kazna za provalu i krađu kreće se od jedne do osam godina.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here