Kako su se kalile nekretnine NOVICE NEDIĆA

2
10669

Pored transakcija sa lokacijom kod nesuđene Hitne pomoći, o čemu je pisano u članku „Ko je NOVICA NEDIĆ – čovek zbog kojeg su Mitrovčani ostali bez atraktivne lokacije za HITNU POMOĆ!“, Nedić je prisutan i u “poslovima“, posredničkog i savetodavnog karaktera, a sve navodno u interesu SNS. Ne zna se koliko je koristi od tih poslova imao SNS, ali je izvesno da se imovina bračnog para Nedić u poslednjih 6-7 godina drastično uvećala.

Prema podacima iz katastra, Novica je vlasnik 18 nekretnina (njive, pašnjaci, zemljište u građevinskom području, stanovi i dr.), a njegova supruga Branislava poseduje 16 nekretnina. Pored toga, na kružnom toku kod Horoskopa u Sremskoj Mitrovici, Nedići su kupili kuću čija je vrednost oko 70.000 evra.

Ovi pasionirani sakupljači nekretnina nisu nigde upisali, ni kao suvlasnika, neku od osoba na koje se pozivaju (poput Andreja Vučića). Ipak, izvesna politička moć demonstrirana je izborom Branislave Nedić za direktorku sremskomitrovačke Pošte, ali je pitanje na kom nivou je bila obezbeđena podrška.

Imovina koju Nedići poseduju u Manđelosu, predmet je posebnih operacija. Novica Nedić je izdao svojoj ženi imovinu gde stanuju, na 30 godina – razlog je što ona kao ženska osoba do 40 godina starosti i kao nosilac poljoprivrednog gazdinstva ima pravo na poljoprivredne podsticaje i bespovratna sredstva, što se evidentno i koristi.

A za državne subvencije ideja uvek ima na pretek. Jedna je da se posle srednjoškolskog školovanja u Sremskoj Mitrovici, njihova ćerka odjavi iz Sremske Mitrovice gde je navodno privremeno boravila i zatraži podsticaj za lica koja žive, ili se vraćaju na selo, i to u sklopu Nacionalnog programa za preporod sela Srbije. Navodno se radi o materijalnim sredstvima za kupovinu nekretnine u Manđelosu, o čemu bi podatke trebalo da objavi Krkobabićevo ministarstvo. To bi moglo posebno da se odrazi na razvoj turističkih potencijala porodice Nedić. Što je vidljivo iz oglasa za izdavanje vikendice na Fruškoj Gori.

Novica Nedić je i zastupnik lovačkog udruženja “Jelen Manđelos“, formiranog u vreme njegovog uspona u krugovima sremskomitrovačke politike i javnog sektora. Tako sada u selu Manđelos postoji dva lovačka udruženja. Tradicionalno lovačko udruženje “Boško Topalov“, i ovo za potrebe Novice Nedića.

Slična storija je i sa formiranjem drugog lovačkog udruženja “Jelen“ u susednom Ležimiru, kada su uz asistenciju policije iz njihovih prostorija najureni članovi lovačkog udruženja “Vepar“. Jer, ne daju se subvencije tek tako nekim tamo tradicionalnim lovačkim udruženjima. Zna se ko je zaslužan da stane u red za državnu podršku.

Nesporna je njegova umešanost i u aktuelno bezakonje povodom zakupa poljoprivrednog zemljišta u katastarskoj opštini Laćarak, od strane privrednog društva YAYLAFILIZ DOO Sremska Mitrovica. O tome je već dao izjavu direktor Berat Išaširkoji je inače u kumovskoj vezi sa Dijanom Hrkalović. Ovu temu ćemo posebno ispratiti.

Nažalost, ove i slične višegodišnje operacije uz sakrivanje iza imena uticajnih ličnosti, bile su podržane i od pojedinaca u sremskomitrovačkim strukturama koje su po svojoj funkciji bile dužne da iz razotkriju, a neke i da procesuiraju. Na Zakon o poreklu imovine kao da niko ne obraća pažnju. Mitrovica je još od poznatog funkcionera poznatog po nadimku Vasa PDV, postala prava oaza za pasionirane sakupljače nekretnina.

Trgovina uticajem, pri čemu se maše poznatim imenima, i pri tome im se nanosi šteta, izgleda da je postala stereotip u Srbiji. Najgore je što zbog takvih tvrdnji stižu i pretnje sankcijama iz SAD i EU.

Ma kako čudno izgledalo, posledice nečije gramzivosti i ličnog bogaćenja, pa čak i na lokalnom nivou, mogu da nanesu štetu Srbiji na širem međunarodnom planu. Ukoliko tome doprinose i pojedinci u nadležnim državnim organima, zbog interesne sprege sa lokalnim špekulantima, onda je jasno da je poljuljana vladavina prava, pa samim tim i poverenje građana u sistem.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(PRIPREMILI: M. Milivojević & Istraživački tim Medija centra SM)

2 COMMENTS

  1. Svaka cast na tekstu. Pisite malo I o Branislavi Nedic I Kako je za manje od 6 meseci od kada je postavljena za direktoricu u Posti drasticno narusila kvalitet poste na teritorije Srema. Kako daje poslove poslove ljudima bliske vlasti..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here