KANCELARIJA ZA MLADE realizuje projekat “Karijerni info centar-Kompas mladih preduzetnika 2020.”

0
1241

Mitrovačka Kancelarija za mlade, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, realizuje projekat “Karijerni info centar-Kompas mladih preduzetnika 2020.”, koji se bavi karijernim informisanjem, odnosno profesionalnom orijentacijom koju KZM uspešno realizuje već nekoliko godina unazad.

Projekat se sastoji iz niza radionica i treninga namenjenih mitrovačkim srednjoškolcima, prvenstveno završnih godina, a sve sa ciljem da im se u što većoj meri pomogne pri odabiru buduće karijere.

U našoj Kancelariji postoji nekoliko mladih obučenih ljudi koji su učestvovali u raznim našim projektima, pa su tako uzeli učešća i u ovom. Kao i u prethodnim godinama uspešno smo sarađivali sa srednjim školama sa teritorije Grada Sremska Mitrovica. Radionice na temu karijernog informisanja realizovali smo u dvorištu Kancelarije za mlade na otvorenom, tokom septembra, zbog postojeće epidemiološke situacije u zemlji.” – rekla je Biljana Matić, koordinatorka mitrovačke Kancelarije za mlade.

Ona je objasnila da su učesnici, mitrovački srednjoškolci učestvovali u radionicama koje su se sastojale iz interaktivnih predavanja, kao i u “realnim susretima”, tačnije upoznavanjem srednjoškolaca sa
profesionalcima iz svojih zanimanja koji su im pričali o putevima svojih karijera.

Ono što je verujem srednjoškolcima bilo najzanimljivije jesu upravo ti realni susreti na koje mi dovodimo stručnjake i profesionalce iz raznih oblasti kao na primer doktore, ekonomiste, profesore, novinare, preduzettnike a sve sa ciljem da oni predstave iz ličnog iskustva svoja zanimanja i ispričaju nešto više o svojim poslovima i karijerama”, objašnjava Matić.

Prema njenim rečima Kancelarija za mlade je u čitav projekat pokušala da ubaci i segment pod nazivom “Pratim te u poslu” koji podrazumeva da se srednjoškolcima koji iskažu najveće interesovanje pruži prilika da neke uspešne pojedince prate na radnom mestu i iz prve ruke se upoznaju sa njihovim zanimanjima, međutim trenutna epidemiološka situacija ih je u tome delimično sprečila.

Za sam kraj ovog projekta predviđeno je održavanje konferencije o omladinskom preduzetništvu na kojoj su se u toku prethodnih godina učesnicima predstavljali i pričali o svojim karijerama, motivaciji, radnim
uspesima i neuspesima, Srdjan Dinčić, poznati mitrovački komičar, Predrag Sarić, glavni urednik “Sportskog Žurnala”, Nikola Obradović, direktor IT kompanije “No Solušns” najbolji mladi menadžer u Srbiji za 2018. godinu po izboru Srpske asocijacije menadžera, Vladimir Todorović, profesor sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i koordinator projekta za studente “Laboratorija ideja”, Milan Kardaš, slikar i vlasnik “Kardaš arta”, Jelena Tupenarac, fotograf, Milenko Jovanović, vlasnik kompanije “But&co”, Željko Baričić, arhitekta iz kompanije “Pixel Raum” iz Novog Sada, Dolce Rosa, učenička kompanija Srednje medicinske škole “Draginja Nikšić” dobitnik brojnih priznanja, IT stručnjaci i brojni preduzetnici i stručnjaci u svojim zanimanjima.

Ove godine konferencija će biti održana online zbog pandemije Korona virusa a poziv i informacije za sve zainteresovane koji žele da učestvuju će biti naknadno objavljene.

(KZM)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here