Visok očni pritisak – šta ga uzrokuje, koji su simptomi i kako ga sprečiti

1
7115

Kada govorimo o bolestima ili različitim stanjima oka tu se odmah pominje i visok očni pritisak, tj. hipertenzija oka, koja se veoma uspešno može držati pod kontrolom ukoliko je otkrijete na vreme. Povišen očni pritisak kontroliše se redovnim pregledima i promenom određenih životnih navika.

Na samom početku važno je da naglasimo da povišen očni pritisak ne znači nužno i glaukom. Visok očni pritisak se obično odnosi na bilo koju situaciju u kojoj je pritisak unutar oka viši od normalnih vrednosti.

Koje su normalne vrednosti očnog pritiska i kako se meri?

Očni pritisak se meri u živinim milimetrima, a normalna vrijednst varira između 10-21 mm Hg. Visokim očnim pritiskom se smatraju sve vrednosti više od 21 mm Hg. Iako, po definiciji, stanje povišenog pritiska može s godinama da se menja, da bi se postavila dijagnoza potrebno je da pritisak bude više od 21 mm Hg na oba oka, tokom dva merenja zaredom.

Povišen očni pritisak i glavni uzročnici ovog zdravstvenog stanja

Tečnost koja se nalazi s prednje strane oka naziva se aqueous humour (očna vodica) i upravo ta tečnost obezbeđuje hranjive materije za oko, ali njena druga funkcija je filtriranje otpada. Nivo očnog pritiska kontroliše se upravo ravnotežom između količine proizvedene tečnosti i drenaže iz oka.

Većina hipertenzija oka uzrokovana je ograničenjem, tačnije blokadom odvodnih kanala oka. Bez odgovarajuće drenaže, pritisak tečnosti  postaje veći od normalnog, a upravo to uzrokuje povišen očni pritisak.

Pored toga, određeni lekovi, kod pojedinih pacijenata kao nuspojavu mogu izazvati upravo povišen očni pritisak. Tu spadaju steroidi koji se koriste kod liječenja astme i ostalih stanja. Visok očni pritisak može uzrokovati i povreda oka i zato tokom redovne posete oftalmologu važno je da naglasite ako ste imali neku povredu,  jer se povišen očni pritisak se kao posljedica povrede može javiti ranije, kao i mesecima kasnije.

I na posletku, povišen očni pritisak može biti uzrok raznih drugih očnih bolesti, a može biti i nasledan.


Simptomi i merenje povišenog očnog pritiska

Kad je u pitanju visok očni pritisak, šanse da ćete ga sami otkriti su zaista male, jer nekih primjetnih simptoma kao što su bol ili crvenilo gotovo da i nema. Povišen očni pritisak možete otkriti samo tokom pregleda oka koji će obaviti vaš oftalmolog. 

Ukoliko u porodici imate slučajeve povišenog očnog pritiska, redovne kontrole nikako ne bi trebalo da propuštate jer ćete samo na taj način biti sigurni da je sve u redu. Kad je u pitanju merenje očnog pritiska, kao što smo već napomenuli, ono se obavlja isključivo kod oftalmologa, a postoji kontaktna i nekontaktna metoda merenja očnog
pritiska.

Kad je u pitanju nekontaktna, pomoću nje se meri vrijednost pritiska bez dodira rožnjače,  dok se kod kontaktnog mjerenja, sonda prislanja na rožnjaču, ali nakon aplikacije anestetika. Za sve one koji nose tvrda ili polutvrda sočiva, preporučuje se da ih ne nose bar tri dana pre merenja, ali i da se ponesu na sam pregled kako bi oftalmolog mogao procijeniti
da li su dobra za vaše oči s obzirom na vaše stanje.

Ako svoje oči posmatrate kao dva globusa koji su napunjeni pritiskom onda ćete malo lakše shvatiti zašto su kontrole za povišen pritisak jednostavno neophodne. Očni pritisak koji je previsok ili koji ima tendenciju rasta vrlo jednostavno može oštetiti nežni očni živac i na taj način uzrokovati glaukom.

Visok očni pritisak i glaukom – kako su povezani?

Glaukom je veoma kompleksno oboljenje oka koga uzrokuju brojni faktori, a jedna od glavnih karakteristika je oštećen očni živac i oštećeno vidno polje. I dok je povišen očni pritisak u većini slučajeva prisutan i kod glaukoma, može se desiti i da pacijenti koji ima normalan očni pritisak razvije glaukom.

Ne postoje određene vrednosti očnog pritiska koje sa sigurnošću vode do glaukoma, a s druge strane ne postoji ni neka donja granica koja eliminiše rizik od nastanka glaukoma. Upravo iz toga razloga rana dijagnoza je jedna od najvažnijih stavki kad je liječenje glaukoma u pitanju.

Lečenje očnog pritiska

Na svu sreću, ako za to ima potrebe visok očni pritisak se može veoma uspešno lečiti, a jedan od najčešćih tretmana koji se propisuju su kapi za oči koji pomažu kod snižavanja pritiska.

Postoji i nekoliko veoma efikasnih načina da povišen pritisak snizite prirodnim putem, ali naravno samo uz konsultacije sa oftalmologom.
Prva stvar koju možete uraditi kako bi se visok očni pritisak snizio prirodnim putem jeste da snizite nivo insulina, jer upravo insulin može biti jedan od uzročnika povišenog pritiska.

Upravo iz tog razloga bilo bi pametno da izbegavate hranu i pića koja su
bogata rafinisanim šećerima te hranu koja je bogata skrobom i ugljenim hidratima.

Promjena navika, kad je ishrana u pitanju zaista može biti od velike koristi kad je u pitanju, ne samo zdravlje očiju, već i opšte zdravlje organizma.

Zar ne mislite da bi bilo dobro odreći se par namirnica koje volite da biste zaštitili zdravlje vaših očiju?

Pored korigovanja ishrane, visok očni pritisak možete sniziti i fizičkom aktivnošću i zato bi bilo dobro da u svoju svakodnevnu rutinu uvrstite i neke umerene treninge. Ne mora to biti ništa intenzivno, ali šetanje, vožnja bicikla ili plivanje bi svakako dobro došli. Ako je dobro za vaše srce zašto ne bi bilo dobro i za vaše oči?

Naravno, čak ni kad je u pitanju hipertenzija oka, ne možemo, a da se ne dotaknemo onoga što je uzrok većine bolesti, a to je stres koji može biti, ako ne jedan od uzročnika, onda jedan faktora koji dodatno loše utiču na visok očni pritisak. Ono što je zastrašujuće jeste što su istraživanja pokazala da je stres sada prisutan kod velike većine ljudi bez obzira na to kojim se zanimanjem bave, a od vas zavisi kako ćete se protiv njega boriti.

Da li je to joga, čitanje knjiga, gledanje filmova i serija ili vreme provedeno sa dragim ljudima, na vama je da odlučite. Veoma je važno da tokom dana imate trenutke koje ćete posvetiti samo sebi, trenutke u kojima ćete biti opušteni, okruženi ljudima ili stvarima koji vam ne unose nemir, naprotiv.

I poslednji, ali ništa manje važan savet jeste da u svoju ishranu unesete nutrijente koji poztivno utiču na zdravlje očiju. Tu su na pravom mestu vitamini C, E i A kao i masne kiseline i minerali koji će sigurno pomoći kod očuvanja očnog živca. Velika većina nas zbog užurbanog načina života jednostavno nije u stanju da preterano vodi računa o načinu ishrane i namirnicama koje unosimo u organizam.

Ako jednostavno niste u stanju da vodite računa o svojoj ishrani, naša topla preporuka je da uzimate suplemente koji sadrže navedene vitamine i na taj način obezbijedite sve ono što je potrebno za zdravlje vaših očiju. Ove jednostavne promene načina života mogu pomoći da na sasvim prirodan način držite pod kontrolom vaš nivo očnog pritiska.

Ono što je najvažnije u celoj priči jeste što promenom ovih navika, ne samo da pozitivno utičete na snižavanje očnog pritiska već i na opšte zdravlje svog organizma, što je od velike važnost bez obzira na to sa kakvim stanjem se borimo.

Povišen očni pritisak i faktori rizika koji utiču na ovu pojavu

Hipertenzija oka se može javiti kod svih ljudi, ali postoji nekoliko faktora koji bi mogli povećati rizik od ovog stanja i na koje bi svakako trebalo obratiti pažnju.

Istorija bolesti i svi oni koji u porodici imaju slučajeve visokog očnog pritiska ili glaukoma, treba da povedu računa.

Godine, jer se rizik od pojave hipertenzije oka povećava kako starimo.

Veoma visoka dioptrija na dajinu – kratkovidost.

Povrede oka takođe uzrokuju povišen očni pritisak.

Određeni lijekovi koji kao nuspojavu mogu imati povišen očni pritisak.

(Dr. Bojan Kozomara)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here