POBEDA SAVESNIH GRAĐANA! Odbijen projekat turske kompanije na Fruškoj gori!

7
8233

Kada nam je svima stalo stvari mogu da se promene, pa čak i da moćna turska kompanija Tasyapi Insaat, bliska predsedniku Erdoganu dobije odgovor NE.

Naime, u martu 2020. godine sajt Luftika je objavio da turska firma Tasyapi Insaat dobija dozvolu za istražne radove na Fruškoj gori, potez Zmajevac-Kamenjar (ni manje ni više nego I stepen zaštite), a koji se nadovezuje na postojeće Površinske kopove – Ledinačko jezero i Kišnjeva glava…

Zvanično, plan je bio da se napravi naučno-istraživačka studija koja bi nam pomogla da razumemo geološko nasleđe Fruške gore, što bi u praksi značilo eksplozije rudarskih mina na Fruškoj gori, izgradnju puteva za tešku mehanizaciju u zaštićenim zonama i bušenje nacionalnog parka.

Pokret Odbranimo šume Fruške gore podneo je 12. oktobra inspekciji prijavu o uočenim nelegalnostima povodom istražnih radova u oblasti Zmajevac-Kamenar.

Rezultat je sledeći:

  • 14.10. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu žiovtne sredine vrši inspekcijski nadzor na terenu…
  • Kao posledicu 26.10. Sektor za inspekcijske poslove, odeljenje za kontrolu zaštite i korišćenja prirodnih dobara, donosi odluku gde obaveštava Tasyapi o uslovima za dobijanje dozvole za radove, a vezano za mere zaštite sredine,
  • 27.10. Pokrajinski sekretarijat za Energetiku, saobraćaj i građevinstvo, donosi odluku da se odbija zahtev za izvođenje prmenjenih geloških istraživanja krečnjaka u zoni Zmajevac-Kamenar.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Bojana Savić/ luftika.rs)

7 COMMENTS

  1. Мало ли су нам Турци орали друмове, 500 година!!! Нашом крвљу заливали, па би и на нашој Светој гори!
    Онога ко је уопште био одредио то ја бих по имену и презимену јавни назвала проданом душом!

  2. Svaka čast svima koji su se za ovo borili i izborili do kraja!Ipak imamo još pravih junaka i heroja…živeli i srećni bili…mi i naša pokolenja za koja ste se VI izborili….BRAVO!

  3. Nekom ništa nije sveto pa čak i na našoj Svetoj gori! Dokle će šaka ‘moćnih’ bezbožnika krojiti sudbinu običnih ljudi? Budimo složni ljudi! Ps sve pohvale za uložen trud u odbrani!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here