KLENAK: Gradili auto put, pa iskopali nalazište drevnog grada

0
9030

Malo ko je mogao da sluti da će izgradnja auto puta Ruma – Šabac – Loznica otkriti novo arheološko nalazište u Srbiji. Između ostalog ta istraživanja su do sada pokazala da se na prostoru Srema još pre 8.000 godina razvijalo pčelarstvo.

Na gotovo 56.000 istraženih kvadratnih kilometara iskopina na lokalitetu Adžine Njive 2 u ataru sela Klenak, zatečeno je značajno istorijsko nalaziste. Ovaj projekat predstavlja jedno od najvećih iskopavanja u istoriji srpske arheologije. Na lokalitetu su istražene sve kulture koje su se smenjivale hiljadama godina na plodnoj savskoj terasi.

Posebno interesantne i značajne su iskopine košnica koje pripadaju starčevačkoj kulturi, što svedoči da je Srem bio jedna od kolevki pčelarstva još pre 8.000 godina. Pronađeni su brojni ostaci vinčanske kulture, ostaci kuća, peći i odbrambeni rovovi oko kuća. Izdvajaju se nalazi odsečenih ljudskih glava iz bakarnog perioda, kao i ekonomski kompleks izdoba Rimljana.

Ovaj lokalitet zavređuje visok nivo naučne pažnje. Istraživanja se nastavljaju, a za sada otkrivena arheološka građa predstavlja izuzetan doprinos za istoriju nauke i kultuture našeg naroda.

Sva prikupljena arheološka građa će biti smeštena upravo u Zavičajnom muzeju u Rumi. A za konzervaciju i smeštanje iste lokalna samouprava Ruma će izdvojiti sredtsva, poručila je predsednica opštine Ruma, Aleksandra Ćirić.

Pored svih benefita koje donosii zgradnja auto – puta regionima Srema i Zapadne Srbije, Republika Srbija je dobila i novi arheološki lokalitet koji će svakako doprineti razvoju turizma koji će privlačiti turiste iz celog sveta.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here