Koliko tečnosti dnevno je dovoljno vašem organizmu?

0
2007

Koliko vode u toku dana trebate da unesete? Ovo je jednostavno pitanje sa ne tako jednostavnim odgovorom. Različite naučne studije preporučuju i različite količine tečnosti.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

U principu, svaka individua ima i drugačije potrebe. Količina tečnosti koju treba da unesete zavisi od starosti, zdravstvenog stanja i podneblja na kojem živite. Isto tako je bitno i koliko ste aktivni.

Glavna uloga vode je da se pobrine da svaki deo organizma funkcioniše kako treba i da održava normalnu telesnu temperaturu. Može da pomogne u prevenciji kamenja u bubregu i opstipaciji. U toku dana tečnost iz organizma se gubi putem daha, znoja i urina. Ukoliko boravite u zemlji sa toplijom klimom, gubite i više tečnosti. Morate da nadomestite ovaj gubitak tečnosti kako ne biste dehidrirali.

Sve vrste tečnosti vam pomažu da ostanete hidrirani. Tu osim vode spadaju i sokovi, supe, čorbe, čajevi, kafa. Međutim, treba imati u vidu da svi napitci koji sadrže kofein podstiču izbacivanje vode iz organizma.  Naravno određenu količinu unosite i putem hrane. Od svih tečnosti najbolja je voda jer ne sadrži šećere i kalorije.

Preporuka je da se unese 6-8 čaša tečnosti dnevno. Ukoliko redovno vežbate ili radite neke teže fizičke aktivnosti potrebno će vam biti i više vode. Takođe i ukoliko ste bolesni, imate prehladu ili urinarnu infekciju. Ženama koje su trudne ili doje je isto potrebno veća količina tečnosti.

Kako da znate da li pijete dovoljno tečnosti?

Najbolji pokazatelj je boja urina. Ukoliko je urin svetlo žute boje to znači da ste hidrirani. Ukoliko često patite od opstipacije, to znači da organizam nema dovoljno tečnosti.

Koji je najlakši način da povećate unos vode?

Ujutru na prazan stomak popijte čašu vode. Uvek sa sobom nosite flašicu sa vodom. Takođe, ako niste ljubitelj vode, dodajte malo limuna.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here