Komunistička država dekretom vaskrsla Vojina iz Grgurevaca

0
2382

Pre 30 godina  prvi put se dogodilo, valjda u istoriji civilizacije da jedna država i to komunistička kakva je bila Jugoslavija vaskrsne mrtvog čoveka.

Reč je o Vojinu Jovanoviću iz Grgurevaca koga je  nespretni pop Čeda 1930. godine kad se rodio, upisao u knjigu umrlih, umesto u knjigu rođenih.

I takav živ po zemlji, a u knjigama pokojni Vojin Jovanović je išao u osnovnu školu i imao drugare. Služio je vojsku i položio vozački ispit. E, kad je upoznao Ivanku Sandrović i došlo do venčanja nije mogao da se venča jer nije imao izvod iz knjige rođenih.

Išao ni sam ne zna gde da dokaže da je živ, a ne mrtav. I nije vredelo. U  mitrovačkom sudu, iako je bio prisutan pred sudskim većem i u prisustvu novinara, proglašen je mrtvim. I da se smeješ i plačeš.

Onda je država uzela u svoje ruke zdrav razum i umesto prava koje nikada i nije imalo veze pravdom, preko tadašnjeg Izvršnog veća Vojvodine rešenjem na jednoj stranici papira proglasilo Vojina Jovanovića posle 56 godina da je  živ, a ne mrtav čovek.

Možda bi neke slučajeve zbog pravde država i sad trebalo da preduzme. Na primer sve češća divljanja na stadionima.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(pripoveda: Miomir Filipović Fića)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here