Pet lokaliteta koje možete obići u Saudijskoj Arabiji

0
420

Šta je to što Saudijsku Arabiju čini jednom od najpopularnijih lokacija za letovanja i odmore? Da li su to raskošni prizori koje nudi Dubai ili pak raznovrsnost životinjskog sveta koji se nastanio u peščanim divljinama ove zemlje?

U nastavku ovog teksta podelićemo sa vama neke od razloga zašto turistička posećenost Saudijske Arabije nije opala godinama.

#1 Abu Dabi – metropola za svakoga

Sve do kraja 18. veka Abu Dabi nije bio nastanjen. Tokom 19. i 20. veka ovaj grad je razvio jake trgovinske odnose sa dva bitna grada- Dubaijem i Šardžom. 

Postepenim razvijanjem trgovine i ulaganjem stranih investitora ovo postaje jedan od najbogatijih gradova sveta i popularno turističko odredište.

Abu Dabi nudi mnoštvo zanimljivih aktivnosti- od ekstremnih sportova kao što je vožnja džipovima kroz pustinju do kupanja na predivnim peščanim plažama i obilaska poznatih građevina od kojih će vam zastati dah. 

Poseta poznatim džamijama, vodeni parkovi, muzeji, luksuzni bazeni, vožnja kajaka i jahanje kamile samo su neke od aktivnosti koje ne treba propustiti tokom boravka u ovom gradu.

Ovaj grad pruža najbolji kompromis za sve starosne grupe jer nudi mogućnost da svako sebi pronađe ponešto čime će ispuniti, ako ne i nadmašiti svoja očekivanja.

Abu Dhabi aranžmani su jako traženi, pogotovo u letnjim mesecima i najbolje ih je rezervisati na vreme jer se neretko dešava da je interesovanje turista jako veliko.

#2 Dubai – od pustinje do luksuza

Dubai je najmnogoljudniji grad Saudijske Arabije i razvio se zapanjujućom brzinom tokom početka 21. veka. Fokus ovog grada je najviše na turizmu i luksuzu koji se može primetiti na svakom koraku. 

Drugi je po redu grad na svetu sa najvećim brojem hotela sa pet zvezdica i u njemu se nalazi najviša zgrada na svetu- Burdž Kalifa (829,84m). 

Dubai se često naziva “trgovinska prestonica Bliskog Istoka” jer se u njemu nalazi preko 70 tržnih centara koje turisti jako često posećuju.

“Dubai Creek Park” je takođe veoma bitan deo turizma ovog grada jer pruža neke od najposećenijih turističkih atrakcija kao što su: posmatranje delfina, jahanje kamila, šou sa egzotičnim pticama itd i ovo je idealna lokacija ukoliko ste došli sa decom jer pruža mogućnost da uskladite njihove potrebe sa vašim.

Pored ovoga možete uživati kupajući se na nekoj od luksuznih plaža, igrajuči golf na terenima sa pogledom na grad, posetiti neku umetničku galeriju, izaći u neki od luksuznih lokala i uživati u nekom od sjajnih hotela.

#3 Džeda- lučki grad

Džeda je jedan od najposećenijih gradova i nudi dosta izbora za dobro iskorišćen odmor. Od galerija na otvorenom preko muzeja i festivala, ovde Vam svakako neće biti dosadno. Istaći ćemo par mesta koja ne bi trebalo da propustite:

  • Evina grobnica– u ovom gradu nalazi se groblje poznagto kao grobno mesto Eve- prve žene na svetu. Ovaj grad je čak i nazvan u Evinu čast (Eva je poznata kao baka čovečanstva, a “džeda” na arapskom znači baka).
  • Al Balad– ovo je istorijski centar Džede i cela oblast starog dela grada spada u UNESCO svetsku baštinu. U ovom delu Džede se može naći više stotina zgrada koje broje gotovo 500 godina postojanja.  
  • Crveno more– nepresušan je izvor aktivnosti, kao što su: skijanje na vodi, jedrenje, ronjenje na velikim dubinama, poseta olupinama brodova između stena koje stoje netaknute vekovima itd.   

#4 Džebel Fihrajin – na kraju sveta

Ovo geografsko čudo formirano je tektonskim pokretima, nalazi se severozapadno od glavnog grada, Rijada i okruženo je kamenovitom pustinjom. 

Pogled sa litice dao je ovoj lokaciji njeno ime. Definitivno ćete ostati bez reči u momentu kada se popnete i ugledate stenovito prostranstvo oko sebe.

Jedna od najpoznatijih staza prolazi kroz mesto nazvano “prozor” koje će vas odvesti na malo niži plato. Šetnja do vrha traje oko 20 minuta i bitno je napomenuti da je preporuka da se zbog vrste terena do ovog mesta dolazi džipovima ili kvadovima kako bi se izbegla bilo koja nepredviđena situacija.

Ukoliko dovoljno dugo propešačite ovuda možete videti jako zanimljive prizore kao na primer osušeno rečno korito i fosile

#5 Al Vahbah krater – slani krater

Ovo je najveći i najdublji vulkanski krater u celoj Saudijskoj Arabiji, prečnika 3 000 metara i dubine 380 metara. Pored turista on privlači i mnoge geologe koji istražuju njegove tajne i posmatraju njegovo raznovrsno i egzotično formiranje stena.

Urbane legende šire se u naseljima u okolini ovog kratera koje na različite načine objašnjavaju njegov postanak.

Zapanjiće vas blistava slana kupola na dnu kružnog kratera, gde voda iz slanog jezera leti isparava i pretvara se u so, dok divlje biljke rastu na njegovim ivicama tokom kišne sezone.

Možemo zaključiti da je jednostavno nemoguće ne zabaviti se u Saudijskoj Arabiji. Šta god da vam padne na pamet kao aktivnost, u ovj zemlji ćete sigurno to naći u bilo kom momentu. 

Bilo da ste došli na ludi odmor sa društvom, poslovni put ili želite da provedete nezaboravan odmor sa porodicom, ove i mnoge druge lokacije u Saudijskoj Arabiji pružiće vam baš ono što vam je potrebno. Za još korisnih i zanimljivih tekstova, pratite naš sajt!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Katarina Nikolić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here