KONAČNO NAŠAO SVOJ MIR: Posmrtni ostaci heroja sa Košara sahranjeni u Laćarku

0
8117

Posle 22 godine od pogibije, danas su sahranjeni posmrtni ostaci Zorana Veselića (27) iz Laćarka kod Sremske Mitrovice. Hrabri mladić je kao vojnik u rezervi, dobrovoljac, poginuo na Košarama, 19. maja 1999. godine.

Sahrana junaka sa legendarne karaule na Prokletijama obavljena je uz najveće vojne počasti na groblju u Laćarku. Dopremanje njegovih posmrtnih ostataka, organizovala je kancelarija Komisije za nestala lica Vlade Srbije uz podršku JKP “Komunalije” iz Sremske Mitrovice.

Posmrtne ostatke Zorana Veselića, rođenog 1972. godine, na seoskom groblju u Laćarku, uz mnoštvo sugrađana, predstavnika vojnih i civilnih vlasti, kao i organa lokalne samouprave, dočekao je i sahranio ujak Stevan Petrović, jer je Zoranova majka Angelina u međuvremenu preminula i nije dočekala da bar sinu ode na grob.

Ujak Stevan, u razgovoru sa novinarima, rekao je da se te bolne rane nikada nisu zalečile za njega i njegovu porodicu.

Sada su mi se posle dve decenije ponovo otvorile. Kao danas, sećam se kada mi je rekao, da se prijavio da kao dobrovoljac ide da brani zemlju. Pokušao sam da ga odvratim od te njegove odluke, ali nije vredelo, spakovao se, pozdravio se sa mnom, babom i dedom i otišao. Pamtim i dalje taj njegov osmeh na licu, kakav je imao taj poslednji dan i ne znajući da ga više nikada videti neću – tiho govori Zoranov ujak Stevan.

Ujak sestrića Zorana opisuje kao dobrog mladića, vrednog, radnog, koji je uvek bio omiljen među prijateljima. Tada je imao i svoj posao, radio je na poslovima održavanja u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Kada je otišao redovno se on nama javljao telefonom, da je dobro, da se ne brinemo. Onda se samo jedno veče pojavio na vratima kuće vojnik, koji nam je izjavio saučešće i rekao da je Zoran poginuo na Košarama 19. maja te nesrećne 1999. godine. Sve do sada mi nismo znali gde je njegovo telo – zastao je sa pričom Stevan.

Posle duge pauze, ne skrivajući bolna osećanja, uz veliki, dubok uzdah, kazao je:

Naš Zoran je sada konačno našao svoj mir u porodičnoj grobnici. Imaćemo gde sveću da mu zapalimo.

Zoran je svoje detinjstvo od malih nogu pa sve dok nije stasao u odraslog čoveka, život provodio sa ujakom.

Otac Branko mu je preminuo osamdesetih godina prošlog veka, a njegova majka, odnosno moja sestra se kasnije preudala u Laćarak. Zoran je, međutim, voleo da živi sa nama, sa mojim roditeljima, a njegovim babom i dedom: Stanom i Radovanom. Nadživeli su ga, i ni oni nisu dočekali da mu odu na grob. Moja rođena sestra, Zoranova majka, preminula je pre dve godine. Samo ona zna sa kojom tugom je živela sve te godine – kaže Stevan.

Posmrtni ostaci Zorana Veselića pronađeni su prošle godine, a u novembru su identifikovani. Primopredaja njegovog tela, bila je prva u Prištini od septembra 2019. godine, kada su preuzeti posmrtni ostaci sedam vojnika koji su mučki ubijeni u bunkeru u Đakovici.

(S. Kostić)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here