Kvalitetni kulturni sadržaji za mlade u pećinačkoj opštini

0
545
Branislava Trifunović i Slobodan Stanković

U godini kada centralna ustanova kulture u opštini Pećinci obeležava četiri i po decenije postojanja, resorni sekretarijat i ministarstvo opredelili su milion dinara za Kulturni centar Pećinci namenjenih za kulturno-umetničke, zabavne i obrazovne programe, pre svega za decu i mlade, koji će se realizovati u drugoj polovini godine.

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama podržao je projekat pod nazivom „Sedmodnevna manifestacija povodom obeležavanja 45 godina postojanja i rada centralne ustanove kulture u opštini Pećinci – KCP 45 godina sa vama“ koji će se realizovati tokom jeseni.

„Biće to prilika da se predstave sve sekcije pećinačkog Kulturnog centra, kulturno-umetnička društva, obrazovne i druge ustanove sa kojima usko sarađujemo, a kao kruna same manifestacije premijerno će biti prikazan promotivni film povodom jubileja. U programima će prvenstveno učestvovati deca i mladi, a neće izostati ni kulturnih programa namenjenih deci i mladima sa smetnjama u razvoju o čemu smo i u prethodnom periodu posebno vodili računa“ – rekao je vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Slobodan Stanković.

Resorni sekretarijat opredelio je i 200.000 dinara za projekat savremenog stvaralaštva pod nazivom „Zajedno u ritmu na selu – Klasična muzika u dečjem filmu“ namenjen razvoju muzičkog stvaralaštva u ovom delu Srema u kojem će biti uključeni učenici nižih razreda iz cele opštine.

Po rečima koordinatorke ovog projekta Branislave Trifunović, cilj je da se pre svega približi klasična muzika deci putem koncerata, dečjeg ili dugometražnog filma ili u formi baleta u okviru radionica koje se održavaju u svakoj školi pećinačke opštine.

Centralna ustanova kulture u ovom delu Srema već četiri godine posredstvom ovog projekta uključuje korisnike Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju u Subotištu potpuno ravnopravno u kreiranje kulturnih sadržaja u lokalnoj zajednici“ – kaže Trifunović.

Pored toga, Ministarstvo kulture izdvojilo je sredstva u iznosu od 400.000 dinara za projekte u oblasti kulturne delatnosti dece i mladih, kao i za projekte u oblasti kulturnih delatnosti nacionalnih manjina i osoba sa invaliditetom.

S tim u vezi, 6. Sajam kulture mladih na selu u Pećincima biće realizovan u znaku jubileja – 45 godina postojanja KCP, dok će ljubitelji pozorišta za decu moći da uživaju u predstavama za decu „Mala sirena“ prilagođenu osobama sa invaliditetom i „Pepeljuga“ prilagođenu pripadnicima romske nacionalne manjine.

Pećinačka lokalna samouprava sufinansiraće svih pet projekata podržanih na konkursima resornog sekretarijata i ministarstva u okviru kojih će tokom druge polovine 2023. godine biti realizovano ukupno 7 događaja, 15 muzičko-interaktivnih radionica, tri koncerta klasične muzike i dve predstave za decu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here