LAZO MANCE (71) više je prešao biciklom nego autom: SA MITROVAČKIM dvotočkašima protestovao jer nemaju staze

0
755

Vožnja bicikla u Sremu je navika, ali i tradicija. U odnosu na prethodnih nekoliko decenija, biciklisti su u saobraćaju sve ugroženiji, a dodatni problem je nedostatak biciklističkih staza, poručili su proteklog vikenda Mitrovčani u zajedničkoj vožnji gradskim ulicama.

Jedan od najpoznatijih učesnika, sedamdesetjednogodišnji Lazo „Mance“ Vidačković iz mitrovačkog naselja Hesna, dvotočkašem je prešao više kilometara nego neko automobilom. Vozi ga svaki dan, bez obzira na vremenske uslove.

Sa mojim biciklom sam prešao 130.000 kilometara. Na hiljade sati, i nije mi teško. Bicikl je život, nigde bez bicikla. Svaki dan se vozim po desetak kilometara. Idemo u Novi Sad, Šabac, Bogatić – kaže Lazo Vidačković.

Sremci kažu da u vožnji bicikla uglavnom mogu uživati van naselja. Zbog nedostaka staza, tvrde, u saobraćaju su nebezbedni.

Jelena Sekulić Voljanek ističe da bicikl koristi od rođenja.

Ovo je ravničarski grad, mi ne znamo za drugačiji način života, nego vožnja bicikla. Sad i na posao, ponekad kada je lepo vreme idem biciklom. Ono što me najviše brine kao majku, imam decu koja voze bicikle, srednja su škola i voze prilično živo – navodi Voljanekova.

Jelena Perić kaže da ima dete sa invaliditetom koje vozi tricikl i bicikilizam mu je velika ljubav, tako da je iz tog razloga pored njega počela da vozi.

– U gradu nema biciklističkih staza, ne možemo da vozimo. Nego smo to rešili da nedeljom rano ujutru krećemo, šest, sedam sati kad nema toliki saobraćaj – kaže Perićeva.

U zajedničkoj vožnji, Mitrovčani su prešli osam kilometara. Pored škola su ukazali na bezbednost dece u saobraćaju.

Imamo problem u odnosu na nekad ono doba kad smo pre 30-40 godina mi išli u školu, kada se obavezno išlo biciklom od neke desete do osamnaeste godine u školu. Naša deca to sada više ne mogu. Znači, nije bezbedno doći biciklom u školu. Većina roditelja sada vozi decu u školu, što je, ne samo nezdravije, nego pravi i velike gužve u saobraćaju – kaže Slavenka Mitrović Lazarević.

Osim zdrave navike, vožnja bicikla ima i ekološki značaj. Ljubitelji dvotočkaša, očekuju pomoć nadležih u gradu, i veće razumevanje svih učesnika u saobraćaju.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Telegraf.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here