Zaboravljeni hotel u Ležimiru i dalje čeka na obnovu

0
4712

Potpuno ruinirani Hotel ’’Fruška gora’’ kod sela Ležimir decenijama čeka na obnovu, a projekat obnove kasni zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

Hotel ”Fruška gora” izgrađen je još šezdesetih godina prošlog veka na obroncima jedine planine u Sremu. Najpre se nalazio u sklopu tadašnjeg PIK ”Sirmiuma”, da bi kasnije pripao Ugostiteljskom preduzeću ”Park” iz Sremske Mitrovice.

Komforan hotel sa 17 soba podignut je na atraktivnoj lokaciji sa pogledom na fruškogorska sela i pejzaže, sa svečanom salom za organizovanje raznih svečanosti i nadaleko čuvenom kuhinjom. Bio je pravi turistički biser i privlačio goste iz cele Vojvodine i Srbije, đačke ekskurzije, kao i poslovnu klijentelu iz Beograda i Novog Sada.

Od hotela su sada ostale samo zidine, iz njega su meštani ukrali sve što se ukrasti može, proteklih godina čak su i Mitrovčani pod okriljem noći nosili radijatore, cevi, nameštaj, stolariju. Sada čak ni pregradnih zidova nema, jer je neko odneo i cigle, a u unutrašnjosti hotela raste korov i  puzavice.

Prolazili smo nedavno onuda, to je tuga jedna videti.  Sećam se nekada te lepote od hotela. Pun turista leti, a u svako doba gostiju iz Ležimira i Mitrovice. Tu se dobro jelo i pilo, nije bilo vikenda da se nekakvo slavlje ne održi. Sada deluje avetinjski, svuda srča i šut, pričajedan od vlasnika vikendice iznad Ležimira.

Iz ruiniranog hotela više se ništa i ne može odneti, a o razmerama pljačke svedoči i činjenica da je ukraden čak i trafo iz njegove okoline.  Jedno vreme hotel je poslužio kao kolektivni smeštaj izbegličkim porodicama kada i počinje njegov sunovrat. Gradske vlasti godinama su najavljivale njegovu privatizaciju, a gradom su se širile glasine o navodnim investitorima. Spominjao se i kupac iz Nemačke koji je na mestu nekadašnjeg hotela trebao da gradi starački dom.

Međutim, do njegove prodaje nije moglo doći zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, jer je u zemljišnim knjigama bila zavedena samo parcela od pet hektara dok hotela nigde nije bilo.

Pre nekoliko godina Zakonom o javnoj svojini hotel je pripao Gradu Sremska Mitrovica, urađena je kompletna projektna dokumentacija, a Poreska uprava izvršila je procenu hotela i parcele na 50.000 evra.

U međuvremenu došlo se na ideju o formiranju edukativnog Centru za mlade Balkana za šta bi se dobila sredstva od pristupnih fondova EU. Osnovna ideja tog projekta je da se mladi iz bivše Jugoslavije okupljaju u Ležimiru. Pored toga, deo godine bi bio posvećen i sportsko rekreativnom turizmu.

Ipak, celokupna ideja je još na čekanju, pošto se još uvek rešava pitanje restitucije jednog dela zemljišta.

(N. B.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here