PONIJADA KOD ČAVIĆA: Turizam za decu na čalmanski način

0
1133

O dečjem turizmu se kod nas ne priča odviše, ali ideje kako ga osmisliti postoje kod pojedinaca i one se, ostvaruju i nadograđuju.

Tako je i u primeru Čavića iz Čalme gde je celokupna porodica uposlena u pripremi dolaska najmlađih gostiju koji se ovde uvere kako vreme može lepo proći u kućnim uslovima, i to u lepo uređenom ogromnom dvorištu. Domaćinstvo je registrovano za dečji turizam, a glavne u dočeku malih gostiju su svekrva i snaja Gordana i Kristina Čavić.

Ideju smo dobili kada smo se suprug i ja vratili u roditeljsku kuću supruga u Čalmu, posle penzionisanja” – priča Gordana Čavić. – “Zamisao smo preneli Turističkoj organizaciji Sremske Mitrovice i tako je krenulo, evo već više od deset godina, u septembru i na proleće dolaze nam deca iz vrtića iz Beograda, okolnih sela Mitrovice, iz Novog Sada…. Na dan dođu da se druže, razgledaju dvorišta u kojem su poni konjići, 2.000 saksija kaktusa, i tapiserije ispletene Gordaninim veštim prstima.

Otkud poni konji u Čalmi i to deset komada, Gordana odgovara da Čavićevo dvorište poniji krase duže od četiri decenije, i da su oni prvi kupili ove životinje za vreme nekadašnje SRFJ u Nemačkoj.

Svekar mi je bio u zarobljeništvu tamo i zarekao se da ako dočeka unuke, kupiće im konjiće na poklon” – kaže Gordana.

Kada su deca odrasla sada se s konjima igra praunuk Nenad, a kako je u porodici preduzetnički duh prisutan, potekla je ideja, da kod Čavića navraćaju i drugi mališani vide kaktuse, tapiserije, nešto od starog nameštaja i ono najvažnije na svežem vazduhu trčkaraju i provedu dan ne misleći na to da ih u dečjim igrama može ometati blizina gustog gradskog saobraćaja.

Već 12 godina zaredom poslednje sedmice u maju organizujemo Ponijadu” – kaže Gordana Čavić. – “Nismo čuli da još negde organizuju ovakvu priredbu pa zato smatramo da smo po tome jedinstveni u Srbiji. Bude tada i više od stotinu dece, puno dvorište dečje graje i zaista bude interesanto i malištanima, a i odraslima , jer uz njih bude i nama odraslima zabavno i brzo prođe vreme” – naglašava Gordana Čavić.

(Z. Delić/foto : R. Hadžić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here