LICEMERJE POLITIČKOG ZAPADA! Francuska gori, a Šarli Ebdo spava?

0
629

Ne znam koliko pratite aktuelnosti, ali u Francuskoj je na ulicama rat! Ko ratuje i zašto pokušaću u par rečenica da objasnim, znam da kako otopli mozgovi ovdašnjeg stanovništva slabije primaju informacije, pa ću se potruditi da pojednostavim.

Elem, francuski policajac je ubio sedamnaestogodišnjeg dečaka, francuskog državljanina, poreklom iz Alžira. Pandur zaustavio auto, za volanom Arapin od 17 godina, pandur mu je uperio pištolj u prsa, dečak verovatno preplašen dao gas i… Niko nema dilema da je beli policajac prekoračio ovlašćenje tako što je bez ikakvog razloga izrešetao tamnoputog momka, samo što je ovo bila kap koja je prelila čašu za mnoge koji se u Francuskoj (s pravom!) osećaju kao stanovnici drugog reda, a poreklom su iz francuskih kolonija, Tunisa, Alžira, Maroka, Senegala…, pa sad po Francuskoj gore hiljade automobila, zgrada, ali i policijske stanice, a demonstranti su provalili i u jedan zatvor!

Francuzi su iz svojih kolonija dovodili (jeftinu!) radnu snagu za rudnike i fabrike, sagradili su im geta, nisu im dozvoljavali da se useljavaju u delove gradova sa autohtonim stanovništvom, a onda je došlo vreme da se fabrike zatvaraju ili sele na neka druga mesta i ta nova „radnička klasa“ ostala je bez izvora prihoda i zato je bilo pitanje trenutka kad će se i kako njihovo nezadovoljstvo i gnev ispoljiti.

Zašto spominjem Šarli Ebdo?

Neki od vas će se setiti njihove monstruozne, svakom pristojnom čoveku apsolutno neprihvatljive sprdnje sa stradanjem ruskog hora čiji se avion srušio ili izvrgavanje ruglu islamske svete knjige zbog kojeg je usledio upad u njihovu redakciju, a vrlo brzo posle i uletanje kamiona u šetače u centru Pariza. Tada je upapučeni opanak poznatiji kao Drugosmrdijanci, umišljena elita (isti oni koji pored svojih profila kače žuto-plavu zastavu) stalo u zaštitu tog govnarskog časopisa (stvarno nemam adekvatniji izraz!) i na svoje profile, a u znak podrške (kome?) tada kačilo plavo-belo-crvene zastave. Danas, dok gori Francuska, nema „vickastih“ karikatura iz Šarli Ebdoa npr. na zapaljene policajce, nigde po profilima nobles prazilukovića ne videh francusku trikoloru, ništa od one solidarnosti? Biće da je izašla iz mode, nije više u trendu.

Poslednje informacije govore da je francuska vlada odobrila upotrebu dronova protiv demonstranata, a čime će biti naoružani pokazaće vreme, ali da nije smešno, nije, a da je mečka zaigrala pred njihovom kućom, nije da nije.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Branislav Markićević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here